Vijesti Politika Srednoškolci upoznati sa izbornim procesom

Srednoškolci upoznati sa izbornim procesom

0

Gradska izborna komisija Dervente danas je obilježila Svjetski dan izbora u Bosni i Hercegovini sa srednjoškolcima završnih razreda koji su punoljetni ili će do oktobra 2024. godine imati pravo glasa.

Pored biračkog prava, ovi mladi Dervenćani će biti i dio biračkih odbora.

Učenicima je kroz obilježavanje ovog datuma približen cijeli izborni proces, koji uključuje nadležnosti Centralne izborne komisije, Gradske izborne komisije, Centra za birački spisak – njihova prava, dužnosti, obaveze, imenovanje biračkih odbora, obuke biračkih odbora, formiranje mobilnih timova i drugo, saopšteno je iz Gradske izborne komisije.

Svjetski dan izbora je definisan na konferenciji Globalne izborne organizacije u septembru 2005. godine u Mađarskoj, koji je otvorio nove perspektive za priznavanja rada izbornih služebenika, obilježavanje demokratskih postignuća i informisanje građana o radu izborne administracije.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here