Vijesti Kultura i obrazovanje SŠC “Mihajlo Pupin”: Medicinski tehničar plemenito i važno zanimanje

SŠC “Mihajlo Pupin”: Medicinski tehničar plemenito i važno zanimanje

0

Od naredne školske godine SŠC „Mihajlo Pupin“ je bogatiji za još jedno zanimanje jer će se po prvi put nakon četrdeset godina upisivati jedan razred od 24 učenika koji se školuju za zvanje medicinskog tehničara.

Praktična nastava će se prve 2 godine izvoditi u opremljenom kabinetu u školi, a druge 2 godine u zdravstvenim ustanovama, kažu u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Zdravstvena služba zahtijeva od zdravstvenih radnika stručnost, humanost, brzo, tačno i pravilno reagovanje u liječenju povreda i oboljenja. Medicinski tehničari rade na području unaprijeđenja zdravlja, sprečavanja bolesti, liječenja i rehabilitacije. Rade na vrlo različitim radnim mjestima – od patronaže do jedinica intenzivne njege – ponekad samostalno, ponekad u timu. Zbog svega toga postoje velike razlike u poslovima različitih tehničara, ističu.

Ipak, ono što je zajedničko jeste pristup otkrivanju i rješavanju zdravstvenih problema iz njihovog djelokruga.

Oni posmatraju i procjenjuju tjelesno i psihičko stanje i ponašanje svojih pacijenata i tako prepoznaju potrebe za njegom i osiguravaju važne podatke doktorima za prepoznavanje i praćenje toka bolesti. Za utvrđivanje kliničkih simptoma, primjenu dijagnostičkih metoda i postupaka njege pre i poslije operacije, kao i za medikamentno liječenje, neophodni su stručni kadrovi. U savremenoj zdravstvenoj službi medicinski tehničar je i član tima za prevenciju bolesti, kažu u SŠC „Mihajlo Pipin.

Medicinski tehničar učestvuje i u izvođenju dijagnostičkih postupaka, a samostalno ili u sastavu tima sprovodi terapiju i njegu bolesnika. Najviše tehničara radi u bolnicama.

Oni pomažu svojim pacijentima u ublažavanju i rješavanju problema koje imaju zbog bolesti. Mnoge bolesti zahtijevaju promjenu načina života i primjenu novih vještina nakon otpuštanja iz bolnice. Zato tehničari moraju pripremiti bolesnike za samostalan život kod kuće – podučavaju ih, na primjer, pravilnoj ishrani, načinu uzimanja lijekova i slično. Svi se ovi poslovi prilagođavaju posebnim obilježjima i potrebama bolesnika na različitim odjeljenjima, tako da postoje velike razlike u poslovima tehničara, recimo, na pedijatriji, kardiologiji, hirurgiji, psihijatriji ili na odjeljenju za rehabilitaciju, pojašnjavaju iz SŠC „Mihajlo Pupin“.

Tehničari u bolnicama mogu raditi i u dijagnostičkim ordinacijama  alergološka ispitivanja ili endoskopije, na odjeljenjima za hitan prijem bolesnika, u operacijskim salama i tako dalje. Danas ima sve više ustanova za njegu i rehabilitaciju u kući, a mnoge od njih kao oblik privatne prakse osnivaju tehničari.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here