Vijesti Kultura i obrazovanje SŠC “Mihajlo Pupin”: Mehatroničari stiču znanja iz elektrotehnike, mašinstva i informatike

SŠC “Mihajlo Pupin”: Mehatroničari stiču znanja iz elektrotehnike, mašinstva i informatike

0

U Srednjoškolskom centru „Mihailo Pupin“ planiraju da u školskoj 2023/24 upišu ukupno 136 učenika u sedam različitih zanimanja, među kojima je i odjeljenje tehničara mehatronike.

Mehatronika je inženjerska disciplina u kojoj se prožimaju elektrotehnika, mašinstvo i informatika.

Školovanje tehničara mehatronike traje četiri godine i oni se obučavaju da održavaju i popravljaju opremu i tehnička sredstva u različitim djelatnostima (oblasti elektrotehnike, mašinstva, optike, medicine, itd), održavaju i popravljaju medicinsku, mjernu i regulacionu opremu, kao i kancelarijske, kućne i optičke aparate i mjerne instrumente.

Tehničari mehatronike pomoću računara sprovode upravljanje i regulaciju procesa, programiraju mikrokontrolere i PLC-ove, rade sa robotima i poznaju senzorske sisteme, poznaju elektropneumatske i elektrohidraulične elemente, testiraju i dijagnostikuju mehatroničke sisteme, otklanju uočene greške i kvarove na sistemima i o tome vode tehničku dokumentaciju.

U svakodnevnom životu se susrećemo sa različitim mašinama i uređajima, ne samo u industriji već se u obliku kućanskih aparata, muzičkih i video uređaja, telefona, kamera i raznolike kancelarijske opreme. Zbog konstantnog usavršavanja tehničkih uređaja i stalnog priliva novih tehnologija postepeno se gube granice između pojedinih stručnih i naučnih oblasti. Sve više se nameće potreba za stručnjacima koji će znati projektovati takve uređaje, rukovati njima i održavati ih. Stručnjaci za takve sisteme su tehničari mehatronike, navode iz SŠC „Mihajlo Pupin“.

U poslu tehničara mehatronike centralno mjesto zauzimaju mehatronički sistemi koji mogu biti jednostavni kao veš mašine, liftovi, dizalice ili složeni kao automobili, CNC mašine, roboti za zavarivanje, bespilotne letjelice. Iz ovoga se vidi da su mehatroničari najspremniji i najmodernije obučeni stručnjaci budućnosti.

Prednosti ovog obrazovnog profila su mogućnost sigurnog zapošljavanja u struci, jer samo na teritoriji našeg grada posluje desetak kompanija koje zapošljavaju stručnjake ovog profila, sticanje znanja i vještina koje omogućavaju brzo prilagođavanje na bilo koji srodan posao, odlična osnova za nastavak školovanja, posebno u oblastima elektrotehnike i mašinstva

Srednjoškolski centar “Mihajlo Pupin” posjeduje savremenu laboratoriju za mehatroniku u kojoj učenici praktično primjenjuju stečena znanja, dok praktična znanja stiču i radom na modenim CNC mašinama. Najveća prednost naše škole su nastavnici, obučeni za predavanje na modernom i zahtjevnom zanimanju, koji se stalno dodatno usavršavaju i u svom radu poklanjaju pažnju svakom pojedinačnom učeniku, naglašavaju u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here