Vijesti Kultura i obrazovanje SŠC “Mihajlo Pupin”: Mehatronika je zanimanje sadašnjosti i budućnosti

SŠC “Mihajlo Pupin”: Mehatronika je zanimanje sadašnjosti i budućnosti

0

U okviru obrazovnog profila Tehničar mehatronike u SŠC “Mihajlo Pupin” će se u predstojećoj školskoj godini moći upisati 24 učenika.

Mehatronika je inženjerska disciplina u kojoj se prožimaju elektrotehnika, mašinstvo i informatika, a s obzirom da se u svakodnevnom životu susrećemo sa različitim mašinama i uređajima, ne samo u industriji već i u obliku kućanskih aparata, muzičkih i video uređaja, telefona, kamera i raznolike kancelarijske opreme, ima izuzetan značaj.

Zbog konstantnog usavršavanja tehničkih uređaja i stalnog priliva novih tehnologija postepeno se gube granice između pojedinih stručnih i naučnih oblasti. Sve više se nameće potreba za stručnjacima koji će znati projektovati takve uređaje, rukovati njima i održavati ih. Stručnjaci za takve sisteme su tehničari mehatronike. U poslu tehničara mehatronike centralno mjesto zauzimaju mehatronički sistemi koji mogu biti jednostavni kao veš-mašine, liftovi, dizalice ili složeni kao automobili, CNC mašine, roboti za zavarivanje, bespilotne letjelice. Iz ovoga se vidi da su mehatroničari najspremniji i najmodernije obučeni stručnjaci budućnosti, ističu u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Školovanje tehničara mehatronike traje četiri godine i oni se kroz školovanje obučavaju da održavaju i popravljaju opremu i tehnička sredstva u različitim djelatnostima (oblasti elektrotehnike, mašinstva, optike, medicine, itd), te da održavaju i popravljaju kancelarijske, kućne, optičke aparate i mjerne instrumente.

Takođe, da pomoću računara sprovode upravljanje i regulaciju procesa, programiraju mikrokontrolere i PLC-ove, rade sa robotima i poznaju senzorske sisteme, te poznaju elektropneumatske i elektrohidraulične elemente.

Budući mehatroničari testiraju i dijagnostikuju mehatroničke sisteme, otklanju uočene greške i kvarove na sistemima i o tome vode tehničku dokumentaciju.

Prednosti ovog obrazovnog profila su mogućnost sigurnog zapošljavanja u struci jer već u našem gradu posluje desetak kompanija koje zapošljavaju stručnjake ovog profila.

Takođe, sticanje znanja i vještina u okviru ovog zanimanja omogućavaju brzo prilagođavanje na bilo koji srodan posao, a istovremeno je i odlična osnova za nastavak školovanja, posebno u oblastima elektrotehnike i mašinstva. Srednjoškolski centar “Mihajlo Pupin” Derventa posjeduje savremenu laboratoriju za mehatroniku u kojoj učenici praktično primjenjuju stečena znanja. Praktična znanja stiču i radom na modernim CNC mašinama. Najveća prednost naše škole su nastavnici, obučeni za predavanje na modernom i zahtjevnom zanimanju, koji se stalno dodatno usavršavaju i u svom radu poklanjaju pažnju svakom pojedinačnom učeniku, navode u SŠC „Mihajlo Pupin“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here