Vijesti Kultura i obrazovanje SŠC “Mihajlo Pupin”: Tehničari elektrotehnike stiču kvalitetno praktično znanje

SŠC “Mihajlo Pupin”: Tehničari elektrotehnike stiču kvalitetno praktično znanje

0

U Srednjoškolskom centru „Mihailo Pupin“ planiraju da u školskoj 2023/24 upišu ukupno 136 učenika u sedam različitih zanimanja, među kojima je i odjeljenje tehničara elektrotehnike.

Tehničari elektroenergetike se bave poslovima vezanim za proizvodnju, prenos i upotrebu električne energije, bez koje čovječanstvo praktično ne bi moglo živjeti modernim načinom života. Električnu energiju koristimo za pokretanje svega što nas okružuje – od kućanskih aparata do industrijskih mašina.

Zbog svega rečenog, jasno je da su zanimanja vezana za proizvodnju, transport i korištenje električne energije uvijek aktuelna i nezamjenjiva. Neke procjene govore da će polovina današnjih zanimanja nestati u sljedećih trideset godina, ali ona vezana za rad sa električnom energijom sigurno neće. Jedno od takvih zanimanja je tehničar elektroenergetike, ističu u SŠC „Mihajlo Pupin“.

Školovani za ovo zanimanje mogu da rade u elektranama za proizvodnju, rasklopnim postrojenjima, trafostanicama, te u objektima kontrole i održavanja električnih vodova i mreža.

Proizvedena električna energija se prenosi dalekovodima do trafo-stanica i dalje niskonaponskom mrežom do potrošača. Posao tehničara elektroeenergetike je proračun karakteristika dalekovoda i niskonaponske mreže, analiza dijagrama opterećenja, utvrđivanje broja i vrsta trafostanica. U tim poslovima proučavaju standarde elektromaterijala provodnika, poluprovodnika, niskonaponskih sklopki, rastavljača i osigurača. Otkrivaju i otklanjaju kvarove na električnim mrežama. Tehničari elektroenergetike rade na održavanju električnih mašina, zamjenjuju dijelove koji su podložni trošenju (četkice, namotaje generatora), planiraju i izrađuju dokumentaciju. Vrše montažu, podešavanje i održavanje postrojenja, mreža i instalacija, transformatora, kažu u SŠC “Mihajlo Pupin”.

Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“ uspješno školuje ovaj obrazovni profil desetinama godina i imamo sve neophodne stručne i tehničke kompetencije, a poseban akcenat stavljamo na realizaciju praktične nastave koja je zastupljena u svim razredima, naglašavaju.

Plan i program je kvalitetno osmišljen i prilagođen uzrastu učenika. Najveći dio se realizuje kroz konkretne praktične zadatke, koje učenici rješavaju timski ili individualno, uz pomoć svojih nastavnika. Na taj način će učenici uz pomoć nastavnika sa bogatim praktičnim iskustvom dobiti priliku da realiuju i neke svoje ideje i osposobe se za pokretanje vlastitih poslova, koje im ovo zanimanje omogućava. Učenici naše škole će nakon završetka škole biti podjednako spremni za tržište rada ili nastavak školovanja na nekom fakultetu, naglašavaju u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here