Vijesti Kultura i obrazovanje SŠC „Mihajlo Pupin“: Tehničari informacionih tehnologija atraktivno i najtraženo zanimanje

SŠC „Mihajlo Pupin“: Tehničari informacionih tehnologija atraktivno i najtraženo zanimanje

0

Stručni kadrovi iz oblasti informacionih tehnologija danas su traženi kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu rada zbog čega se ovo zanimanje našlo na listi jednog od najpopuarnijih među učenicima završnih razreda osnovne škole našeg grada, ali i susjednih opština. U okviru obrazovnog profila tehničar informacionih tehnologija u SŠC “Mihajlo Pupin” će se u predstojećoj školskoj godini upisati 24 učenika.

Informacione tehnologije se mogu smatrati četvrtim sektorom nacionalne privrede neke države, uz poljoprivredu, industriju i uslužne djelatnosti. Novo vrijeme donosi nove poslove i traži stručnjake koji će biti u stanju da odgovore tim izazovima, a tehničar informacionih tehnologija je jedno od takvih zanimanja.

Na pitanje gdje može raditi tehničar informacionih tehnologija odgovor je kratak – tamo gdje ima računara – a ima ih u svakoj ustanovi, svakom preduzeću i instituciji. Malo je radnih mjesta za koje se, između ostalog, ne zahtijeva poznavanje rada na računaru, a to se u današnje vrijeme ne smatra prednošću, već neophodnim znanjem.
Informacione tehnologije će se u budućnost koristiti još više, kažu u SŠC „Mihajlo Pupin“.

Školovanjem u ovom obrazovnom profilu učenici se osposobljavaju za izradu softverskih aplikacija, statičkih i dinamičkih veb prezentacija i sajtova, kreiranje i razvoj baza podataka, održavanje informacionih sistema. Uče instalacije operativnih sistema, korištenje internet servisa, konfiguraciju i održavanje računarskih mreža. S obzirom na potrebu stalnog prilagođavanja zahtjevima tržišta rada, posebna pažnja u nastavnom planu i programu ovog profila je usmjerena na primjenu stečenih teorijskih znanja u praksi, pojašnjavaju u ovoj obrazovnoj ustanovi.

 • Po završetku školovanja učenici će biti sposobni da:
  • Samostalno sklapaju računare, testiraju hardver i otklanjaju kvarove
  • Instaliarju i konfigurišu operativne sisteme, dodatni softver i hardverske uređaje
  • Izrađuju veb stranice i veb aplikacije i objavljuju ih na veb serveru
  • Projektuju jednostavne baze podataka
  • Obrađuju grafiku, video i zvuk
  • Konfigurišu, povežu i provjere funkcionalnost LAN mreže
  • Štite informacioni sistem od napada
  • Otklanjaju kvarove na računarskoj opremi

Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“ ima resurse i kadrove za potpunu implementaciju svih obrazovnih ciljeva ovog profila, napominju.

Nastava stručnih premeta se odvija u opremljenim kabinetima i u manjim grupama, tako da profesori mogu više pažnje posvetiti svakom pojedinačnom učeniku. Oni svoje znanje, vještine i iskustvo nesebično dijele sa svojim učenicima, a učenici će ga nastaviti dijeliti kroz rad i dalje obrazovanje. Stečeno znanje, svršeni učenici mogu primijenti u praksi na radnom mjestu ili ga iskoristiti kao osnovu na nastavak školovanja na strukovnim ili akademskim studijama, ističu iz SŠC „Mihajlo Pupin“.

Napominju da učenici učestvuju na konkursima raznih kompanija praveći aplikacije kao i druge korisne programe. Na regionalnim i republičkim takmičenjima u oblastima informatike već godinama naši učenici ostvaruju zapažene rezultate.

SŠC „Mihajlo Pupin“ nudi više

Nastava opštih i stručnih predmeta se odvija u specijalizovanim učionicama, kabinetima, laboratorijama a naša škola raspolaže sa sopstvenom fiskulturnom salom i bibliotekom u okviru koje posjedujemo zavidan broj knjiga. U biblioteci imamo lijepo opremljenu čitaonicu gdje učenici mogu posjećivati različite događaje iz sfere kulturnog života naše ustanove.

Pored redovne nastave našim učenicima je na raspolaganju niz vannnastavnih aktivnosti u koje ubrajamo naučne, sportske, kulturne i umjetničke sekcije, kroz koje mogu razviti svoje stvaralaštvo i proširiti svoja interesovanja. Druženjima, humanitarnim radom, volontiranjem kao i ostalim oblicima društveno-korisnog rada želimo omogućiti našim učenicima da pored kvalitetnog stručnog obrazovanja postanu budući društveno odgovorni građani jer su upravo oni budući nosioci društva u kome živimo.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here