Vijesti Društvo Šta domaćinstvima donosi projekat Elektropriovrede Srpske za postavljanje solarnih panela?

Šta domaćinstvima donosi projekat Elektropriovrede Srpske za postavljanje solarnih panela?

0

Na javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela se prijavilo oko 5.000 domaćinstava, a Elektroprivreda Republike Srpske /EP RS/ će i dalje nastaviti promovisati ovaj program s obzirom da postoji mogućnost da se kao proizvođači solarne energije registruje čak 50.000 domaćinstava.

EP RS je tim povodom angažovala 200 mladih širom Srpske koji će obilaziti domaćinstva i predstavljati prednosti “Programa energetske održivosti domaćinstava”, a u pripremi su i programi za privredu, koji će biti nešto drugačiji od onih za domaćinstva, navode u EP RS.

Šta dobijaju domaćinstva?

Vlasnici objekata imaće mogućnost da na krovove instališu solarnu elektranu snage od 3 do 7 kW, u zavisnosti od obima njihove prosječne potrošnje koja se računa prema potrošnji u periodu od aprila 2021. do marta 2022. godine. Na osnovu tog parametra odrediće se i vrijednost ukupne investicije. Zainteresovani će moći zatražiti i instalaciju elektranu veće snage od njihove prosječne potrošnje.

Nabavku sistema i postavljanje panela na krov obavlja EP RS, a kupac-proizvođač se obavezuje da će u tokom perioda trajanja ugovora investiciju otplaćivati u jednakim mjesečnim iznosima u visini prosječno ostvarenog mjesečnog računa za utrošenu električnu energiju tokom prethodne godine, umanjenog za 10 odsto. Nakon isteka perioda ugovora instalisana solarna elektrana postaje vlasništvo domaćinstva.

Tokom i nakon trajanja ugovornog perioda domaćinstva će moći da kupe dodatnu količinu električne energije u slučaju da su potrebe domaćinstva veće nego što paneli proizvode i to po cijeni koja je određena za domaćinstva, odnosno da eventualni višak distribuišu za naredni obračunski period.

EP RS je investitor i oni rade izradu kompletnog projekta, od dobijanja dozvola do instalisanja sistema. Domaćinstva praktično daju samo svoj krov i prikupljaju manji dio dokumentacije. Iako je odobreno 50.000 priključaka, bilo je izvijesno da će se prijaviti puno manje, prije svega jer objekti moraju imati građevinsku dozvolu. Ipak, to stanje ti se trebalo popraviti usvajanjem zakona o besplatnoj legalizaciji koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, kaže naš sugrađanin koji se bavi „zelenim“ energijama.

Pored građevinske dozvole, objekat na kojem se gradi solarna elektrana mora imati trofazni priključak na elektodistributivnu mrežu, krovna površina mora biti kosa i ne smije ju zaklanjati drveće i slično, sa orijentacijom ka jugu i/ili jugoistoku i/ili jugozapadu, pod uglom koji je jednak ili veći od 10 stepeni, dok godišnja potrošnja domaćinstva u periodu u kojem se mjeri mora biti iznad 3.000 kWh.

Svi zainteresovani mogu da na šalterima EP RS popune prijavni obrazac, te prilože kućnu listu, potvrdu o primanjima po članu domaćinstva, potvrdu od Zavoda za zapošljavanje ukoliko je član domaćinstva nezaposlen, građevinsku dozvolu za objekat na kom se planira graditi elektrana, te saglasnost suvlasnika u slučaju da objekat na kome se gradi elektrana nije vlasništvo 1/1, i da tako apliciraju za učešće u ovom projektu.

Projekat je u svojoj osnovi dobar i ima brojne prednosti, iako su neki elementi mogli biti bolje definisani.

U ovom slučaju vlasnik objekta nema većih troškova, EP RS preuzima obavezu instaliranja sistema, a vlasnik će dobiti tokom ugovornog perioda dobiti umanjen račun, a nakon toga i solarnu elektranu u vlasništvo. Vlasnici objekata neće moći birati izvođača i instaliranje sistema će određivati investitor, odnosno EP RS, ističe naš sagovornik.

On dodaje da bi najbolja opcija po domaćinstva bila da im je pružena mogućnost da sistem elektrane otkupe, što ni pozivom EP RS nije isključeno.

Prema informacijama ugovorni period će biti u trajanju i do 10 godina u zavisnosti od visine investicije, a s obzirom na izvjesno povećanje cijene struje, taj period bi realno mogao biti kraći. Nakon decenije rada elektrane potrebno mijenjati konvertore, kojih zbog trenutne geopolitičke situacije nedostaje, mada to ne mora biti tako kroz 10 godina. Sam sistem može da traje oko 25 godina u punom kapacitetu, pa i duže, napominje naš sagovornik.

U praksi, tokom ugovornog perioda, domaćinstvo će nastaviti da plaća cijenu prosjecnog iznosa potrošnje umanjenog za 10 odsto, a na kraju obračunskog perioda će biti poznat saldo, pa će domaćinstvu na neki način biti “vraćen” višak energiju koje je eventualno proizvelo (najvjerovatnije kroz pretplatu) ili će domaćinstvo doplatiti dio potrošnje iznad utvrđenog prosjeka.

Nakon proteka ugovornog perioda vlasnik objekta postaje i vlasnik elektrane i tada u pravom smislu počinju pune beneficije ovog projekta.

Tada vlasnik objekta dobija mogućnost da mu se sva proizvedena električna energija “prenosi” iz mjeseca u mjesec. Priroda solarnih sistema je takva da je najveća proizvodnja energije ljeti, kada je i najmanja potrošnja, a da je najmanja proizvodnja zimi, kada je i najveća potrošnja energije na našem podneblju. I zato je važno da postoji ta mogućnost “prenošenja” energije kao što već postoji u Srbiji, na primjer. Negdje se zove “prozjumjer”, negdje “net metering”, ali u oba slučaja daje mogučnost proizvođaču da iskoristi svu električnu energiju proizvedenu tokom godine, pojašnjava naš sagovornik.

Šta dobija Elektroprivreda Republike Srpske?

Na taj način, oslobađanjem energije, odnosno smanjenjem potrošnje po domaćinstvima, EP RS imaće više energije za trgovinu i ostvarivanje profita jer je struja na berzama sada višestruko skuplja nego za naša domaćinstva.

U suštini, cijena kilovat čas na berzama je 0,6 KM, dok je kod nas za privatna lica 4 puta manje, dok je ljetos cijena kWh bila i po 1,5 KM. Ovaj energent je poskupio zbog eliminisanja nuklearnih, termo i gasnih elektrane koje se izbacuju iz upotrebe u Evropskoj uniji i postepeno kod onih koji žele da joj se pridruže, kao i zbog manjih količina proizvedenih iz hidroporencijala, pojašnjava naš sagovornik.

U praksi to znači da kada bi se uključilo svih 50.000 solarnih elektrana snage prosječne snage po 5 kW, one bi mogle proizvesti godišnje 250.000 MWh koji su se ljetos mogli prodati za 75 miliona evra, što dovoljno govori o tome koliki je potencijal ovog projekta.

Primjer proračuna

Solarni paneli nisu nepoznica u Derventi, tako da nekolicina vlasnika domaćinstava i poslovnih objekata već neko vrijeme dio potrebne električne energije obezbjeđuju iz elektrana koje koriste sunčevu energiju.

Prema preciznim teoretskim proračunima na području Dervente moguće je da instalacijom solarne elektrane na površinu krova od 35 kvadrata (južne orijentacije, pod nagibom od 10 stepeni) sa 18 solarnih panela ukupne snage od 7 kW godišnje proizvede nešto više od 7700 kWh.

Treba istaći da postoje i sistemi koji viškove energije čuvaju u baterijama, ali je ta vrsta sistema dosta skuplja investicija, a efikasna je samo kod manjih potrošača.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here