Vijesti Magazin Šta donosi budućnost? Derventa među rijetkim lokalnim zajednicama koje imaju punjač za...

Šta donosi budućnost? Derventa među rijetkim lokalnim zajednicama koje imaju punjač za električne automobile

0

Preduzeće “Kaldera” je u oktobru prošle godine instalisalo prvi punjač za električne automobile u Derventi, a danas je kamera našeg čitaoca zabilježila i njegovo korištenje, što nije bila česta situacija do sada.

Vlasnik Mercedesa njemačkih registracionih tablica je iskoristio priliku da dopuni bateriju svog “elektro-ljubimca”.

Na putevima Dervente, Republike Srpske i BiH trenutno je veoma mali broj ovakvih vozila, čemu u prilog govore i zvanični podaci – 2021. godine u BiH je korišteno svega 69 električnih automobila. Prošle godine broj uvezenih vozila ove vrste je dosegao brojku od 610 (4,51 odsto ukupnog broja) i gotovo je udvostručen u odnosu na prethodnu godinu, čemu je zasigurno doprinio i podsticaj Vlade FBiH za nabavku električnih vozila (za sada jedini u BiH) za fizička lica u iznosu od 5.000 do 10.000 KM.

Uprkos određenim preprekama, za očekivati je da se ovaj trend polako mijenja. Prije godinu dana u Hrvatskoj je bilo registrovano više od 3.000 električnih automobila, a u Srbiji oko 1.500 vozila, sa trendom rasta. Prema Evrostatu, broj električnih vozila u Evropskoj uniji je prošle godine premašio milion i bio utrostručučen u odnosu na 2018, dok u Norveškoj na 100 automobila dolazi 8,5 električnih.

Ipak, ova vrsta vozila je i dalje skuplja, barem kao početna investicija, u odnosu na prosječne konvencionalne automobile, a kao ni podsticaji, ni mreža punjača nije posebno razvijena, što svakako utiče na komfornost potencijalnih vozača.

Sa druge strane, izvijesno je da će i naše konzervativno tržište morati da se povinuje novim trendovima u narednim decenijama s obzirom na težnje da od 2035. svi novi automobili koji se prodaju u EU moraju biti pokretani strujom ili vodikom, što znači da se za 13 godina više ne bi smjeli prodavati novi automobili s dizelskim i benzinskim motorima.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here