Vijesti Društvo Šta su dogovorili predstavnici poslodavaca ugostiteljstva sa Vladom Srpske?

Šta su dogovorili predstavnici poslodavaca ugostiteljstva sa Vladom Srpske?

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predstavnici Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske „HoReCa RS“ održali su danas sastanak na kome su dogovoreni određeni vidovi podrške ovom sektoru.

Tokom sastanka dogovoreno je da će svim radnicima, kojima je u martu mjesecu onemogućen rad zbog primjene mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, biti isplaćeni porezi i doprinosi, u skladu sa njihovom poreskom prijavom.

Predsjednik Vlade istakao je da će nakon današnjeg sastanka biti formirana radna grupa koju će činiti predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske, Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske „HoReCa RS“, kao i predstavnik Kabineta presjednika Vlade Republike Srpske. Zadatak Radne grupe je da tehnički usaglasi i izračuna fiskalne efekte dogovorenih mjera, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Iz Vlade Republike Srpske podsjećaju da je u 2020. godini, privrednim subjektima iz sektora turizma i ugostiteljstva, kojima je u martu i aprilu bio zabranjen, te ograničen rad u maju, isplatila 13.265.577,84 KM, kao i da je kroz projekat turističkih vaučera i subvencionisanje smještaja izdano više od 34.700 turističkih vaučera vrijednih više od 3,4 miliona KM.

Nakon sastanka sa premijerom Viškovćem iz Udruženja ugostitelja “Horeka” saopštili su da ugostiteljski objekti u Republici Srpskoj ostaće zatvoreni i narednih sedam dana, te da će se pri otvaranju morati poštovati sve epidemiološke mjere u baštama i unutar objekata po mjerama iz novembra 2020. godine, odnosno prema kvadraturi objekta.

Iz “Horeke” nešto

Republički štab za vanredne situacije neće ograničavati radno vrijeme, već će odluku o trajanju radnog vremena prenijeti na lokalne zajednice koje će same u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi odluku o radnom vremenu. Šalterska prodaja i dostava može da bude do 22 umjesto do 21 časa.

Vlada RS će, zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, priznati ukupne prijavljene doprinose na plate u martu. Biće oformljena stručna komisija u sastavu članova Horeke, Ministarstva trgovine i turizma, Poreske uprave i Ministarstva finansija za analizu poreza i doprinosa u ovom sektoru, radi ostvarivanja benefita za radnike, poslodavce i državu, kažu u ovom Udruženju.

Mjere za pomoć Horec, odnosno ugostiteljstvu u RS za april biće definisane u zavisnosti od početka rada objekata. Poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva je omogućeno postizanje reprograma sa Poreskom upravom RS za dospjele obaveze poreza i doprinosa, s tim da se zahtjevi podnose pojedinačno. Postizanjem reprograma stiču se uslovi za dobijanje poreskog uvjerenja.

Dogovorena je odgoda plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana uz pojedinačno podnošenje zahtjeva.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here