Vijesti Politika Stanovnici ne daju da opština potroši pare

Stanovnici ne daju da opština potroši pare

0

Predstavnici građana derventske opštine čije su kuće u junu poplavljene i opštine Derventa nisu postigli dogovor o raspodjeli 1,6 miliona maraka koje je Vlada RS dodijelila Derventi za sanaciju štete.

Stanovnici ne daju da opstina potrosi pare

Građani, okupljeni oko Inicijativnog odbora, zahtijevaju da cijeli iznos bude njima podijeljen, dok načelnik opštine smatra da bi dio novca trebalo uložiti u izgradnju objekata za zaštitu od poplava.

– Materijalno stanje u kome se nalazi veliki broj stanovnika poplavljenog dijela Dervente zahtijeva da vrlo pažljivo pratimo šta će se dogoditi sa novcem koji je Vlada doznačila derventskoj opštini. Naš zahtjev je da se kompletan iznos podijeli stanovništvu jer mnogo njih ne zna kako da prezime zimu – kaže predsjednik Inicijativnog odbora Dragan Mitić. Prema njegovim riječima, na više sastanaka sa rukovodstvom opštane nije postignut dogovor o načinu raspodjele novca.

– I na ovaj način prenoseći stav Inicijativnog odbora, želimo da pošaljemo upozorenje načelniku opštine i odbornicima da krajnje ozbiljno shvate naše zahtjeve i da nam što hitnije obezbijede sredstva iz pomoći Vlade RS. Ako stanovništvo ne bude zadovoljno donesenom oddukom, mi nismo spremni da preuzmemo odgovornost za reakcije koje mogu da uslijede – rekao je Mitić. On dodaje da Inicijativni odbor ne odustaje ni od nekih radikalnih mjera, kao što su javni protesti ili blokada puteva, a tridesetak porodica čak je spremno da se zauvijek iseli iz Dervente.

– I bez poplave smo živjeli u vrlo lošim uslovima, bez puteva i kanalizacije, kao i druge infrastrukture, posebno u izbjegličkom naselju, a poplava nas je dotukla. Veliki broj porodica je uzeo kredite da bi kuće osposobio za stanovanje, a sad su došli u situaciju da nemaju odakle da vraćaju dugove – kaže Milan Rokvić.

Članovi Inicijativnog odbora uputali su pisma predsjedniku RS Miloradu Dodiku i mavdataru Aleksandru Džombiću u kojim su ih upoznali sa situacijom u poplavljenom području i postavljenim zahtjevima.

Odbornici Skupštine opštine, na sjednici koja je zakazana za 15. decembar, trebalo bi, između ostalog, da donesu i odluku o načinu raspodjele 1,6 miliona KM koje je Vlada RS uputila na ime pomoći Derventi u rješavanju posljedica poplave.

Č.V. – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here