Vijesti Društvo Stanovništvu prijete zaraze

Stanovništvu prijete zaraze

0

Stanovništvu koje se posljednjih dana borilo sa vodenom stihijom i ogromnim štetama od poplava, prijeti nova opasnost i to od zaraznih bolesti, upozorili su stručnjaci.

Stanovnistvu prijete zaraze

Naime, osim što zaraze vrebaju iz silne prljavštine koju su poplave izbacile, i toplo vrijeme još dodatno podstiče pojavu mikroba i širenju bolesti.

Dragana Stoisavljević, specijalista higijenske i zdravstvene ekologije u Institutu za zaštitu zdravlja RS, kazala je da je u mjestima iz kojih su se poplave povukle odmah početo sa deratizacijom, dezinsekcijom i dezinfekcijom.

Ona je dodala da će svi domovi zdravlja biti snabdjeveni dodatnom opremom koja je neophodna da se što efikasnije zaštite od zaraza.

“Preporučujemo građanima da vodu u svim ugroženim i poplavljenim područjima ne koriste za piće i da ni prokuvavanje ne pomaže da se voda očisti od bakterija i bude za piće, jer to nije bezbjedna mjera”, upozorila je Stoisavljevićeva.

Ona je preporučila da se isključivo koristi voda iz cisterni i flaširana voda, a da se voda kojom se inače stanovništvo koristi, može koristiti samo za pranje ili čišćenje nakon povlačenja vode.

Iz preduzeća “Komunalac” iz Dervente saopšteno je da je zbog obilnih padavina proteklih nekoliko dana došlo do zamućenja vode u izvorištima Bilića vrelo i Lupljanica.

Risto Stanković, tehnički direktor u modričkom “Vodovodu”, kazao je da su već poslali jednu cisternu pitke vode u naselje Skugrići, gdje je situacija najteža, i da su spremni da upute cisterne s pitkom vodom gdje god to bude spremno.

Goran Kušljić, rukovodilac Tehničke službe u Komunalnom preduzeću “Bobas” Kotor Varoš, kazao je da voda nije bila za piće u utorak zbog velikog zamućenja, kada je situacija bila najkritičnija, i da su građani ove opštine bili redovno obavještavani o tome. On je naveo da sada građani mogu da koriste vodu, jer se situacija smirila.

U opštinama Modriča, Petrovo i Prijedor i dalje je od vode ugroženo više od 1.000 domaćinstava.

U opštini Derventa, gdje je u srijedu stanje bilo dramatično, vodostaj rijeke Ukrine postepeno opada, a oko stotinu stanovnika evakuisano je i zbrinuto. Normalizovano je snabdijevanje grada električnom energijom, kao i telefonski saobraćaj.

U opštini Gradiška, u naselju Žeravica, voda je u porastu, uprkos neprekidnom radu na ispumpavanju, i ugroženo je više od stotinu domaćinstava.

U opštini Brod, mjesto Donja Barica okruženo je vodom, a hranu i vodu za piće stanovništvu dostavljaju čamcima.

Na području Bijeljine i dalje je na snazi vanredna situacija odbrane od poplava, a nivo rijeke Save je u porastu.

Jedan dio Oružanih snaga BiH angažovan je na području ove opštine na evakuaciji i prevoženju ugroženog stanovništva, te snabdijevanju hranom i vodom za piće. Od juče je zbog ozbiljnih oštećenja do daljeg zatvoren most za teretni saobraćaj i autobuse, na tranzitnom pravcu kroz Brčko prema Bijeljini, na rijeci Brki, u gradskom naselju Klanac.

I u FBiH su iz higijensko-epidemioloških službi izašli na teren i sprovode mjera dezinfekcije očišćenih objekata, uzimaju uzorke i kontrolišu lokalne vodovode.

Za poplavljene opštine 20 miliona KM

Vlada RS odobrila je juče 20 miliona KM iz Razvojnog programa za područja pogođena vremenskim neprilikama, te dodatnih 600.000 KM za potrebe Republičke civilne zaštite RS a napravljena je i raspodjela po opštinama ranije odobrenih 2,5 miliona KM.

Raspodjela 2,5 miliona

Novi Grad, Kostajnica, Pelagićevo i Janja 50.000 KM,

Novo Naselje Janja 150.000 KM,

Zvornik i Lopare 100.000 KM,

Prijedor, Kozarska Dubica, Gradiška, Kotor Varoš, Srbac i Petrovo 200.000 KM,

Teslić 250.000,

Čelinac, Derventa i Modriča 300.000 KM.

Klizišta

Kiše i poplave aktivirale su i brojna klizišta, od kojih neka direktno ugrožavaju lokalno stanovništvo, stambene i poslovne objekte.

Na području Tuzlanskog kantona registrovana su 134 klizišta.

Usljed obilnih kiša na području Tešnja došlo je do pojave klizišta na putu Ćatin Greb – Tugovići, gdje je odsječen put u dužini od 40 metara, ugrožena su tri objekta i odsječeno je nekoliko stambenih objekata.

U Doboju je aktivirano 75, a na području čitavog Zeničko-dobojskog kantona 14 starih klizišta.

U Rumuniji tri žrtve

Poplave koje su u Rumuniji pogodile nekoliko pokrajina juče su odnijele i treću žrtvu, ali se u mnogim mjestima voda povlači, saopštila je Glavna inspekcija za vanredna stanja ove zemlje.

Sedamdesetosmogodišnjakinja utopila se u srijedu u vodenoj bujici u centralnom dijelu zemlje, jednom od najteže pogođenih, a dvije sestre od devet i 16 godina pogodio je grom u utorak, mlađa je zadobila teže povrede, a starija je u komi.

U Srbiji kritično

Zbog kiša i izlivanja rijeka u pojedinim mjestima u Srbiji situacija je kritična, a u opštini Ub juče je počela evakuacija stanovništva, te je proglašeno vanredno stanje.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je i u Valjevu i Loznici, a u Šapcu je ugrožen zatvor.

Sa druge strane, u Hrvatskoj očekuju da će vodeni talas koji Dunavom dolazi od Budimpešte ponovno tokom vikenda zaprijetiti Baranji.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here