Vijesti Društvo Stari gradski vodovod u Derventi proglašen nacionalnim spomenikom BiH!

Stari gradski vodovod u Derventi proglašen nacionalnim spomenikom BiH!

0

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na 23. sjednici donijela odluku o proglašenju tri dobra nacionalnim spomenicima, među kojima je i system 120 godina starog vodovoda u Derventi, piše Klix.

Prema novoj odluci nacionalnim spomenicima su proglašeni istorijsko područje – srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj u opštini Olovo, grupe građevina komunalnog infrastrukturnog sistema starog gradskog vodovoda u Derventi, te istorijska građevina “Ovčiji brod” – most u selu Bratač u opštini Nevesinje.

Osim toga, usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline – crkva Svetog Ive u Podmilačju u opštini Jajce (sada Kulturni krajolik Crkve Sv. Ive u Podmilačju, sa povećanom zonom i redefinisanim mjerama zaštite).

Pored, toga, Komisija je donijela odluke da džamije u Jakešu i Modričkom Lugu, obje u opštem Vukosavlju, džamije u Gornjim Tarevcima i Islam Varoši, kao srednja džamija u opštini Modriča, te džamija u Gornjoj Kalesiji ne ispunjavaju kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenicima BiH.

Zaključeno je da se istorijska građevina “Ovčiji brod” – Most u selu Bratač u Nevesinju uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja, a da se Spomen kompleks Tjentište i područje i ostaci istorijskog spomenika – crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima u Trebinju, skinu sa Liste ugroženih spomenika BiH jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti.

Odluke su donijeli predsjedavajući komisije prof. dr. Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević, a dvadesettrećoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here