Vijesti Društvo Stari običaji: „Koledavci“ i ove godine u Osinji

Stari običaji: „Koledavci“ i ove godine u Osinji

0

koledavci

I ove godine, pred Materice, odnosno predposljednje nedjelje pred Božić, u Osinji su oživjeli „koledavci“, jedan od najstarijih paganskih običaja koji se i dalje njeguje u našoj opštini, naročito na njenom južnom dijelu.

I ovoga puta, petu godinu u nizu, grupa osinjskih „koledavaca“, prerušenih u povorku najsličniju onoj svadbenoj, obišlo je stotinjak domaćinstava, usput pjevajući koledavske pjesme. Na čelu povorke, kako i dolikuje, nalazi se „starješina“, kojeg prati violina i šargija, a u tako dobrom raspoloženju ni pješačenje, u ovom slučaju od 25 kilometara, ne pričinjava problem.

Običaj vodi od davnina, a na ovaj način se domaćinu, od kojeg se primaju darovi, nastoji „dozvati“ plodna godina.

– Bilo je petnaestak „koledavaca“ u našoj grupi, koji su odigrali uloge djevera, mlade, starog svata, mačka, ovna i slično. Kada dođemo kod nekog seoskog domaćina, on daruje koledavce, i to svakom prema svojoj ulozi. Mladoj se obično daje novac, mačku slanina i suvo meso, ovnu brašno i tako redom, kaže Bojan Kaloperović, jedan od osinjskih „koledavaca“, dodajući da je grupa svake godine sve brojnija.

Ovog puta krenuli su oko 17 časova, a završili oko dva sata iza ponoći, kada je fešta započela kod Željka Đekića, inače najzaslužnijeg za održavanje ovog starog običaja. Pored fešte, kao i do sada, Đekić je „koledavcima“ napravio i maske.

Najveća vrijednost, kaže Kaloperović, jeste dobro druženje i održavanje običaja, a ni dobijeni darovi nisu na odmet. Ipak, obećava, sljedeće godine prikupljeni pokloni biće podijeljeni siromašnim.

Inače, postoji nekoliko karakterističnih obilježja „koledavaca“. Grupu čini isključivo neparan broj muškaraca prerušenih u različite uloge, a ako ima više takvih grupa u blizini, nastoje se ne susresti putem. U narodu je postojalo vjerovanje da ko „koledavcima“ ne otvori vrata – to će mu donijeti nesreću.

B. N. –  Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here