Vijesti Privreda Stigao prvi urod šipka na plantaži Bore Dobrilovića – VIDEO

Stigao prvi urod šipka na plantaži Bore Dobrilovića – VIDEO

0

Prije tri godine, Boro Dobrilović na svom imanju u Osinji, nadomak Dervente, zasadio je šipak. Inače, ovo je žbunolika biljka koja dostiže visinu do 3 m.

Iako tek četvrte godine, šipak daje puni rod, kod Bore je i ove godine imalo se šta obrati, ali je suša ipak doprinijela manjem prinosu.

Prije tri godine zasadio sam 350 sadnica šipka, ove godine stigao je prvi rod od 200 kg, a već sljedeće očekujem puni prinos. NJegova posebnost je u tome što se zasad održava i kosi i ne dopuštam da podivlja, a pro tome ne koristim hemijske proizvode, kaže Dobrilović.

Dobrilović navodi da nije riječ o nikakvoj posebnoj sorti šipka, nego je to obični domaći šipak kojeg ima u prirodi, ali da se ovaj redovno održava.

Ovaj urod ću preraditi u pekmez. Njegova cijena biće viša od onih u prodavnicama, ali ovo će biti slatko od stoprocentnog šipka, bez konzervanasa i aditiva. Naredne urode planiram sušiti, pojašnjava Dobrilović.

Vlasnik ovog zasada šipka, vjeruje da će se sav trud uložen, ali i vrijeme i novac isplatiti.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here