Vijesti Privreda Stigli prvi plodovi: “Eko Bosanska Posavina” započela berbu prvih lješnika, instalisan i...

Stigli prvi plodovi: “Eko Bosanska Posavina” započela berbu prvih lješnika, instalisan i pogon za sušenje – FOTO

0

Preduzeće “Eko Bosanska Posavina” danas je zvanično otvorila prvu berbu lješnika na plantažama koje je ovo preduzeće formiralo u Kulini, a tom prilikom predstavljen je i novi pogon za sušenje ovog orašastog voća.

Svoje plodove, nakon sedam godina, donijeli su zasadi koji su prvi zasađeni na površini od oko 20 hektara, a još toliko ima pod šestogodišnjim zasadom, kaže tehnolog Branislav Čokić.

Ti zasadi su na početku svog perioda rodnosti i na njima očekujemo prinose između 1000 i 1500 kilograma na 500 sadnica, odnosno od 500 do 1000 kilograma za šestogodišnje zasade. Nabavili smo mašinu za prijem, prečišćavanje i sušenje, te skladištenje našeg konačnog proizvoda – lješnika u ljusci, kojeg prodajemo PP Orahovica, kaže Čokić, dodajići da je plan da u narednih 6 godina pod lešnicima sa sadašnjih 175 bude 500 hektara.

On je dodao da Derventa i Posavina imaju dobre preduslove za razvoj ove kulture, te da je trenutno u našoj opštini zasijano ukupno 270 hektara.

„Eko Posavina“ ima sopstvenu rasadničku proizvodnju za sebe i kooperante i ona nam daje 60.000 sadnica godišnje. Kooperantima nudimo sadnice, savjetovanje i operativne usluge, kao i otkup, koji nudimo i proizvođačima koji nisu naši kooperanti. Na našim zasadima dominira rimska sorta, dok je pomoćna sorta istarski, otkriva Čokić.

Direktor „Eko Bosanske Posavine“ Pero Matić naglasio je da se ovo preduzeće, osnovano 2007. godine, primarno bavi ratarstvom i da obrađuju 1750 hektara površina na kojima su zasađene žitarice i uljarice. Zapošljava 50 stalnih i više sezonskih radnika.

Prije 7 godina smo došli na ideju da pokrenemo proizvodnju lješnjaka, sada smo ubrali prve rodove, a širenje ćemo nastaviti i dalje. Oko 70 hektara zasada nalaze se na parcelama naših kooperanata kojim pružamo čitavu uslugu potrebnu za proizvodnju. Dok ne budemo imali veće površine i prinose proizvodićemo lješnik u ljusci, a onda planiramo nabaviti i pogon za kalibriranje i krckanje, kazao je Matić.

Prije sedam godina smo bili smo prisutni kada su zasađeni zasadi koji danas daju prve plodove, rekao je načelnik opštine Milorad Simić.

Zadovoljstvo je posjetiti nešto što je postala ozbiljna sadašnjost i što će biti ozbiljna budućnost. Dobar su oslonac za kooperante, organizovan posao koji je dobro funkcioniše i u kojem su radnici zadovoljni. Prije 7 godina smo u Pravilnik o podsticajima uveli i lješnik, a ovu priču podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede, poručio je Simić, dodajući da će zemljoradnja uvijek imati podršku lokalne uprave.

Ovo preduzeće danas su posjetili načelnik opštine Milorad Simić sa saradnicima, predsjednik SO Derventa Marijan Kljajić i narodni poslanik Igor Žunić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here