Vijesti Kultura i obrazovanje “Stihovi koji bude emocije”: Dervenćanima predstavljena zbirka poezije „Crvene cipelice na kiši“

“Stihovi koji bude emocije”: Dervenćanima predstavljena zbirka poezije „Crvene cipelice na kiši“

0

U Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ sinoć je predstavljena zbirka poezije „Crvene cipelice na kiši“ derventske književnice Aleksandre Marilović.

Ovaj zanimljiv naziv zbirka duguje Aleksandrinom poimanju umjetnosti, koja „u sivilu svakodnevice i kišnih momenata, predstavlja vrstu čarobnih cipelica kojima bježi u ljepši i šareniji svijet”.

Zbirka je podijeljena na četiri poglavlja i zaokružene je strukture, što znači da počinje pjesmom „Bodežni krevet“, koja je moleban za nemirne duše umjetnika, a završava odjavnom „Posljednje pismo proljeću“. Ono što je interesantno jeste da su pjesme pisane sa muškog i ženskog aspekta, pojasnila je Marilovićka, zahvalivši se lokalnoj zajednici na podršci prilikom štampanja djela.

Recezent Dragana Vasiljević istakla je da je ovo djelo “harmonija eklektike”, te da je osnovni motiv knjige ljubav, u svim njenim pojavnim oblacima.

U Aleksandrinoj poeziji vidimo vezu klasičnog i savremenog, zbog čega je jednako bliska mlađim čitaocima, ali i starijim pokoljenima. Ono što je meni privuko pažnju jeste njeno oko za detalj, upečatljive pjesničke slike, zbog kojih svaki stih u vama budi emociju i osjećate da ste sve to proživjeli, kazala je recezentkinja, dodajući da je pisanje autorkin način komunikacije sa svijetom.

Veoma posjećeno književno veče upotpunili su pjevanjem tradicionalnih pjesama Dragana Latinović i profesorica muzike Milijana Žunić, te Miloš Matić na gitari.

Aleksandra Marilović je profesor je srpskog jezika i književnosti, a do sada je objavila knjige poezije Zdravice utopljenika (Sremski Karlovci, 2011.) i Miraz u zvijezdama (Sremski Karlovci, 2012.) za koje je nagrađena nagradom Stražilovo“, te roman “Kompleks gospođe Bovari”.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here