Vijesti Kultura i obrazovanje Stihovima afirmišu ljepote Ukrine: Završeni 18. Međunarodni ilindanski susreti pjesnika – FOTO

Stihovima afirmišu ljepote Ukrine: Završeni 18. Međunarodni ilindanski susreti pjesnika – FOTO

0

 

Dodjelom nagrada autorima najljepših stihova o vodama, te prigodnim recitacijama i zajedničkim druženjem, završeni su 18. Međunarodni ilindanski susreti pjesnika “Prljača 2019”.

Na konkurs objavljen tim povodom pristiglo je 78 radova o Ukrini, Ukrinskom cvijetu i ljepotama voda iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Ova manifestacija pruža priliku neafirmisanim pjesnicima da objave svoje radove, odnosno mogućnost da njihovo stvaralaštvo ugleda svjetlost dana, rekao je ovom prilikom Nenad Simić, predsjednik Srpskog književnog kluba “Vihor”, inače organizatora susreta.

Nenad Simić

Ovom manifestacijom dajemo na značaju i njegujemo pjesničko stvaralaštvo i unapređenje kulture, ali i promovišemo rijeku Ukrinu i njene ljepote, poput Ukrinskog cvijeta, sa željom da je što više zaštitimo od negativnih uticaja, poručio je Simić, dodajući da je tokom 18 godina o Ukrini i ljepotama voda napisano oko 1.500 pjesama.

Inače, žiri sastavljen od profesora srpskog jezika Slavena Šmulje, Sanele Stanković i Daliborke Malešević najljepšom pjesmom na temu ljepota voda proglasio je „Ukrino, tečeš nam kroz vene“, autora Milorada Bibina iz Zrenjanina, dok je najljepše stihove na temu „Ukrinski vodeni cvijet“ napisao Savko Pećić u pjesmi „Trenutak stvaranja“. Nagrađena je i šaljiva pjesma o vodama i aktivnostima na rijeci je pjesma „Štuka“ mlade Dervenćanke Evita Bojkovac.

Ukrina je jedna od rijetkih rijeka koja “cvjeta” i imao sam sreću da prisustvujem ovom jedinstvenom rađanju leptira, rekao je nagrađeni pjesnik Savko Pećić.

Ove godine dobio sam i nagradu za pjesmu inspirisanu ovom pojavom i posebno mi je zadovoljstvo jer se radi o “punoljetstvu” manifestacije. Drago mi je što smo kroz ova pjesnička okupljanja doprinijeli afirmaciji Ukrine i njenog vodeno cvijeta, poručio je Pećić.

Generalni pokrovitelji manifestacije su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je otvorio pjesničko druženje. Manifestaciju je upotpunio i nastup pjevačke grupe SKUD “Derventa”.

Derventa Cafe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here