Vijesti Kultura i obrazovanje Stipendije učenicima koji upišu deficitarna zanimanja

Stipendije učenicima koji upišu deficitarna zanimanja

0

Vlada Republike Srpske donijela je odluku na osnovu koje će se finansijski stimulisati upis učenika u određena deficitarna zanimanja na nivou lokalnih zajednica, potvrdila je ovo na današnjoj konferenciji za novinare ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Ona je naglasila da je riječ o novčanoj naknadi na mjesečnom nivou.

To konkretno znači da ćemo za sve učenike koji žele da upišu deficitarna zanimanja na nivou lokalne zajednice obezbijediti novčanu naknadu na mjesečnom nivou u iznosu od 100 KM te snositi troškove prevoza, potvrdila je ministarka Trivić.

Ona je istakla da ove stimulativne mjere predstavljaju opredjeljenje Vlade Republike Srpske da zajedno sa privrednom zajednicom kreira usmjerene upisne politike.

Deficitarna zanimanja u pojedinim lokalnim zajednicama, između ostalih, su zanimanja modni krojač, modni obućar, modni galanterista, zidar, armirač – betonirac, pekar, mesar, bravar zavarivač, električar-elektroinstalater, alatničar, pekar, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina, kuvar, rasadničar i druga zanimanja potreba tržištu rada, rekla je ministar Natalija Trivić i dodala da je razgovarano sa privrednicima da omoguće zapošljavanje đaka koji se opredijele za ova zanimanja, a po završetku srednjih škola.

S ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je, prilikom kreiranja upisne politike za prve razrede srednjih škola, vodilo računa o deficitarnim zanimanjima za područja svih jedinica lokalne samouprave u kojima se nalaze srednje škole.

Na objavljenoj listi deficitarnih zanimanja (opširnije OVDJE) nalazi se modni obućar, zanimanje koje se učenici mogu da upišu u SŠC “Mihajlo Pupin”, te zanimanja Stručne i tehničke škole bravar-zavarivač i obrađivač metala rezanjem.

Učenici koji se odaberu ova zanimanja biće u prilici da dobiju stipendiju u pomenutom iznosu, te da im budu pokriveni troškovi prevoza.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here