Vijesti Privreda Štrajk u “Unisu”: Održani sastanci sa rukovodstvom preduzeća i opštine

Štrajk u “Unisu”: Održani sastanci sa rukovodstvom preduzeća i opštine

0

Zaposleni u nekadašnjem derventskom gigantu “Unisu” od 11. oktobra nalaze se u generalnom štrajku. Ni nakon ovosedmičnog sastanka sa rukovodstvom preduzeća, dvije sedmice od obustavljanja proizvodnje, nije bilo puno napretka.

Do sada nije isplaćena julska plata i doprinosi, kao ni prevoz za februar, niti je obezbijeđeno penzionisanje radnika koji su stekli uslove za penziju. Ispunjen je samo jedan zahtjev radnika, odnosno omogućeno im je da ovjere zdravstvene knjižice do kraja ovog mjeseca, kaže Radosava Milaković, predsjednica Sindikalne organizacije.

Osim što možemo ovjeriti knjižice do kraja ovog mjeseca ništa više nije ispoštovano. Rečeno nam je da novca nema i da poslodavac čeka da dobije neki kredit, pa će od tog novca navodno nama isplaćivati plate. Mi ni u to ne vjerujemo, rekla je Milankovićeva.

Ona je dodala i da je stav radnika da više ne žele parcijalna rješenja,te da sa radom neće krenuti sve dok se ne ispune svi zahtjevi, čak i u slučaju dolaska najavljenog repromaterijala.

Preduzeće radnicima iz ranijeg perioda duguje 24 plate, što je priznato desetogodišnjim Planom restruktuisanja. Isplata dugovanja u ratama je trebalo da počne prije godinu dana, a predviđena je i naplata sudskim putem ukoliko to ne bude ispoštovano.

Međutim, izvršenje nije moguće jer sud nije dostavio izvršna sudska rješenja na osnovu kojih bi tražili zarađeni novac.

Zbog čega smo dali rok upravi do 1. novembra da zajedno sa nadležnim sudom to pitanje riješi. Zahtijevamo i od predsjednika Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Taneta Peulića da u slučaj uključi sindikat i pravnike, rekla je Milanković.

Osim sa rukovodstvom preduzeća, delegacija SO “Unisa” razgovarala je i sa načelnikom opštine Miloradom Simićem koji je tom prilikom obećao organizovanje sastanka sa ministrom rada Nedjeljkom Savanovićem i direktorom Poreske uprave Zorom Vidović.

Radnici su na sastanku odlučili da štrajk nastave i dalje, te da u slučaju nerješavanja njihovih zahtjeva izađu na ulice.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code