Vijesti Kultura i obrazovanje Stručna i tehnička škola dobija modernu učionicu za praktičnu nastavu – FOTO

Stručna i tehnička škola dobija modernu učionicu za praktičnu nastavu – FOTO

1

Danas je potpisan sporazum između opštine Derventa, organizacije „Lir revolucija“ i preduzeća „Metalac MBM“ o realizaciji projekta „Inovar“, kojim se predviđa rekonstrukcija učionice u Stručnoj i tehničkoj školi u Derventi i njeno opremanje najmodernijim sredstvima za rad na kojoj će učenici mašinskog smjera obavljati praktičnu nastavu.

Radi se o sredstvima koja se već koriste u metaloprerađivačkim preduzećima, što će omogućiti učenicima da po završetku školovanja mogu odmah da započnu rad, kaže Branko Zlokapa, predstavnik „Lir revolucije“.

– Projekat finansira ProLocal program Evropske unije sa ciljem povećanja konkurentnosti metaloprerašivačkog sektora kroz povećanje saradnje između javnog i privatnog sektora i poboljšavanje nastavno-naučnog procesa. Nastavnike ćemo takođe obučiti da rade na toj opremi, te istovremeno pripremiti program prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih, da bi poboljšali ponudu radne snage u Derventi, pojašnjava Zlokapa.

Sporazum je u ime lokalne zajednice potpisao zamjenik načelnika Siniša Jeftić, koji je izrazio zadovoljstvo što je naša opština partner u ovom važnom projektu.

– Projekat je baziran na podršci školama na unapređenju nastavnog proceesa i praktične nastave, i mi ovim putem dajemo maksimum u rješavanju problema školovanja kadra potrebnog našoj privredi, istakao je Jeftić.

Slobodan Golub, direktor i vlasnik preduzeća „Metalac MBM“, izrazio je nadu da će projekat podići nivo pripremljenosti radnika za posao u ovoj firmi.

– „Metalac MBM“ ima veliku potrebu za zavarivačima i bravarima, a iz projekta se vidi da će priprema učenika i budućih radnika biti daleko bolja, rekao je Golub.

I direktorica Stručne i tehničke škole Branka Jović izrazila je zadovoljstvo zbog unapređenja obrazovnog procesa i praktične nastave u ovoj školi za deficitarno zanimanje kakvo je zavarivač.

B. N. – Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

1 komentar

  1. U prevodu: Nova “fabrika” za proizvodnju jeftine radne snage da se “na silu” pokuša nadomjestiti odlazak postojećih stručnih i obučenih radnika u inostranstvo. Međutim, i ti novi novoobučeni radnici će trbuhom za kruhom, jer zašto raditi za 500 KM ovdje kada samo par stotina kilometara dalje možeš raditi isti posao, u boljim uslovima, sa uplaćenim doprinosima za zdravstvo i PIO, pravom na godišnji odmor kako te sleduje po zakonu, itd.itd. za 1500 ili 2500?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here