Vijesti Društvo Stručna i tehnička škola dobija novi sjaj: Počeli sveobuhvatni radovi na podizanju...

Stručna i tehnička škola dobija novi sjaj: Počeli sveobuhvatni radovi na podizanju energetske efikasnosti objekta – FOTO

0

Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, kojeg provodi Ministarstvo prostornog uređenja Vlade Republike Srpske, derventska Stručna i tehnička škola dobiće novi sjaj. Ovih dana privodi se kraju postavljanje vanjske stolarije na kompletnom objektu.

Ovim projektom predviđena je zamjena krova i postavljanje toplotne izolacije, te termo fasade sa izolacijom, kao i zamjena vanjske stolarije, a svi ovi radovi izvodiće se na matičnoj zgradi, “toploj vezi” i mašinskim radionicama. Takođe, glavnim projektom predviđena je revitalizacija toplotnog sistema.

Važno je napomenuti da je zamjena vanjske stolarije već pri kraju i da je to urađeno veoma efikasno jer je izvođač radova uspio zamijeniti stolariju na učionicama tako da što manje remeti nastavni proces. Potom su ti radovi nastavljeni na kancelarijskim prostorima i radionicama. Kako je Memorandum sa ministarstvom potpisan 2016. godine, u međuvremenu je došlo do većeg prokišnjavanja krova na glavnoj zgradi, tako da je opština Derventa finansirala postavljanje nove krovne konstrukcije, za šta je izdvojeno 40.000 maraka, kaže direktor Stučne i tehničke škole Branka Jović.

Branka Jović

Rok za završetak radova je 4 mjeseca, tako da se nadamo da će do polovine novembra sve biti završeno, ističe direktorica Jović.

Trenutno se doprema staklena vuna, a nakon postavljanja fasade, uslijediće i revitalizacija toplotnog sistema, odnosno zamjena ventila i ispiranje radijatora, zamjena dijela radijatora, te ekspanzione posude u kotlovnici. I ti radovi će se izvoditi u posljepodnevnim časovima, kada nema nastave. Kako je kotao promijenjen prije 5 godina stručnjaci su utvrdili druge prioritete za stvaranje bolje energetske efikasnosti, naglašava direktorica Jović, dodajući da će realizacijom ovog projekta biti riješene prioritetne poteškoće.

~~ Novi krov na Stručnoj i tehničkoj školi (opširnije OVDJE)

Naravno, tu ne prestaju potrebe za uređenjem objekta škole jer se već razmišlja o sređivanju sanitarnih čvorova, unutrašnjem moleraju i promjeni namještaja, kao i dodatnom opremanje kabineta nastavnim sredstvima.

Generalni cilj projekta Ministarstva prostornog uređenja je poboljšanje uslova rada i ušteda energije u bolnicama, školama i predškolskim ustanovama kroz zamjenu fasadne stolarije, toplotnu izolaciju zidova, popravku krovova, rekonstrukciju sistema grijanja i rasvjete, što bi trebalo dovesti do smanjenja potrošnje energije i smanjenja tekućih troškova i do 50 odsto.

Inače, Stručnoj i tehničkoj školi prošle godine dodijeljeno je najviše opštinsko priznanje – Velikogospojinska povelju sa zlatnim grbom.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here