Vijesti Kultura i obrazovanje Stručna i tehnička škola: Otvoren kabinet za CNC tehnologije – FOTO

Stručna i tehnička škola: Otvoren kabinet za CNC tehnologije – FOTO

0

U Stručnoj i tehničkoj školi danas je otvoren kabinet za praktičnu nastavu tehničara CNC tehnologija sa devet modernih računara koje su donirali derventski privrednici.

Projekat je započeo pretvaranjem skladišnog prostora u učionicu, za šta smo dobili podršku lokalne zajednice, istakla je direktorica ustanove Branka Jović.

Zajedno sa profesorima potom smo se angažovali kod brojnih privrednika sa kojima već imamo saradnju i uspjeli smo da od njih dobijemo dio opreme, odnosno računara, sa kojima smo zaokružili najveći dio potreba potrebna da u kabinetu možemo obavljati praktičnu nastavu CNC tehničara i zanimanja bravar zavarivač. Još ranije smo, kroz različite projekte i donacije privrednia, dobili CNC trenažere, 3D printer i drugu opremu, naglasila je Jovićeva, dodajući da treba spomenuti i preduzeće Metalac MBM koje već dugo pruža podršku ovoj obrazovnoj ustanovi.

Privrednici su donirani savremene računare koji podržavaju kompleksnije programe potrebne za izvođenje nastave učenika ovih zanimanja, a njih pet je obezbijedio Digital elektroni, dva NetQM, te po jedan Sim-prom i Anton Paar.

Takođe, učenici u ovim firmama pohađaju praktičnu nastavu i svake godine u ovo doba napravimo presjek broja učenika koji će pohađati takvu nastavu, pa ćemo ovom prilikom obaviti radni sastanak sa privrednicima o ovoj temi. Za pomenuta zanimanja učenici već u drugom razredu uče po principu dualnog obrazovanja, a Republički pedagoški zavod je povećao broj časova i broj učenika na praktičnoj nastavi.

Gradonačelnik Milorad Simić rekao je da je Stručna i tehnička škola dobar primjer saradnje obrazovnih institucija, privrede i rukovodstva lokalne zajednice, a sve to je imalo za rezultat ulaganje oko 750.000 maraka u ovu ustanovu, kako kroz rekonstrukciju objekta, tako i kroz nabavku opreme i CNC mašina i druge vidove pomoći.

Ministarstvo zato treba da ima više razumjevanja prilikom određivanja upisne politike da bi „privredna“ Derventa imala obrazovanje u skladu sa potrebama privrede. Drago mi je da postoje duruštveno odgovorne firme koje ne samo da pomažu opremanje, nego učestvuju u praktičnoj nastavi, upisima i stručnoj pomoći, angažuju se da bi dobili valjane radnike koji sutra na posao dolaze spremni. Na svim tim poljima se uradilo dosta i Stručna i tehnička škola je odličan primjer, poručio je Simić.

Željka Čalaković,  rukovodilac preduzeća Digital elektronik, istakla je da je bilo zadovoljstvo učestvovati u ovom projektu.

–  Donirali smo pet računara i srećni smo da možemo pomoći školi. Po prvi put su nam se obratili i mi smo im izašli u susret, jer sa školom sarađujemo i kroz praktičnu nastavu koju učenici izvode kod nas i srećni smo što smo bili u prilici da pomognemo našu omladinu i investiramo u budućnost, poručila je Čalaković.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here