Vijesti Kultura i obrazovanje Stručna i tehnička škola: Učenici praktični dio obrade metala uče uz pomoć...

Stručna i tehnička škola: Učenici praktični dio obrade metala uče uz pomoć CNC mašina

0

Posljednjih nekoliko godina CNC mašine su sve prisutnije u lokalnoj industriji. Time raste i potreba za zapošljavanjem kadra koji umije koristiti takve uređaje i koji je primjereno i stručno osposobljen za programiranje na njima.

Na časovima CNC programiranja učenici III-4 odjeljenja tehničara CNC tehnologija, su zajedno sa profesorima, pustili u rad CNC glodalicu, te na primjeru pokazali postupak obrade metala.

O načinima na koji rade ove mašine učenike su upoznali profesori Dražena Petkovića i Aleksandra Petrovića. Oni su nam objasnili postupak obrade metala pomoću CNC mašine. CNC programiranje (Computer Numerical Control) predstavlja automatizovanu kontrolu mašina, tj. izdavanje instrukcija za obavljanje zadataka. CNC mašina predstavlja automatizovani alat koji dobija instrukcije putem kompjutera. Mašine mogu da izvedu veliki broj radnji, ali je potrebno da se napišu detaljne instrukcije. Sve radnje budu pripremljene pomoću CAD/CAM programa koji tehnološki postupak i sva kretanja alata i obratka definiše kroz G-kod, saopštili su iz Stručne i tehničke škole.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here