Vijesti Društvo Stručnjaci posjetili imanje Nedjeljka Glišića: Cilj nastaviti istraživanje ostataka tercijarnog kita

Stručnjaci posjetili imanje Nedjeljka Glišića: Cilj nastaviti istraživanje ostataka tercijarnog kita

0

Na poziv Mirjane Plisnić, direktorice Narodne biblioteke “Branko Radičević”, četiri stručna lica Muzeja Republike Srpske danas su posjetili imanje Nedeljka Glišića iz Kalenderovaca na kojem su istraživanja krajem 60-ih godina prošlog vijeka pokazala da se nalaze ostaci tercijarnog kita.

Tada su, prilikom kopanja bunara, na dubini od 3,4 metra pronađeni veliki pršljenovi koji su bili poredani jedan pored drugog. Kasniji istaživači izvadili su njih 12 koji su pripadali repnom dijelu, a zanimljivo je da je pored skeleta divovskog sisavca pronađen i jedan zub morskog psa. Pretpostavke su da je kostur star čak 26 miliona godina.

Namjera je da se istraživanje ovog loaliteta uvrsti u program Muzeja Srpske, a kasnije i da se započnu radovi.

Kako su iskopani ostaci završili u Zagrebu, ideja je da stupimo u kontakt sa ustanovom koja je to svojevremeno istraživala kako bi uspjeli da dobijemo fotografije i podatke do kojih se njihovim iskopavanjem došlo, kaže Plisnićeva.

Veoma je važno što vlasnik posjeda nema ništa protiv istraživanja, te da je čak spreman da u određenom periodu da smještaj stručnjacima koji bi radili na ovom projektu, naglašava.

Za ovu ideju zainteresovala se i Nevena Cvetković, paleontolog iz Beograda, što nam je veoma značajno. S obzirom da je u Derventi Zavičajni muzej formiran 1977. godine i da je postojao do rata, nadamo se da statusom grada možemo vratiti tu instituciju i ovaj projekat je jedan korak u tom smjeru, rekla je Plisnićeva.

Imanje Mirka Glišića danas su posjetili viši kustos etnomuzikolog Sanja Pupac, viši muzejski dokumentarista Nikola Zagorac, muzejski savjetnik zoolog Branislav Gašić i Ivana Pandžić, dr IP viši kustos arheolog.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here