Vijesti Kultura i obrazovanje Stručnu školu očekuju bolji dani

Stručnu školu očekuju bolji dani

0

Jedna od rijetkih obrazovnih institucija na teritoriji naše opštine koju su zaobišla ulaganja kroz razne donacije i inostrane projetke je Stručna i tehnička škola.

a9fd0-derventa

Ipak, čini se da će uskoro i ova škola riješiti bar dio svojih poteškoća. Naime, sredinom prošlog mjeseca, predstavnici ministarstava zdravlja, prostornog uređenja i ekologije, te prosvjete i kulture, potpisali su memorandume o razumijevanju sa ukupno 11 ustanova i opština u kojima će se projekat energetske efikasnosti izvoditi, među kojima se našla i ova derventska srednja škola.

Generalni cilj projekta je poboljšanje uslova rada i ušteda energije u bolnicama, školama i predškolskim ustanovama kroz zamjenu fasadne stolarije, toplotnu izolaciju zidova, popravku krovova, rekonstrukciju sistema grijanja i rasvjete, što bi trebalo dovesti do smanjenja potrošnje energije i smanjenja tekućih troškova i do 50 odsto.

Inače, prema sporazumu, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju će finansirati detaljan energetski pregled objekta Stručne i tehničke škole, izradu glavnog projekta za unapređenje energetske efikasnosti, angažovaće nadzorni organ za vršenje stručnog nadzora i pratiti realizaciju projekta, dok je škola dužna da obezbijedi građevinsku i upotrebnu dozvolu, dokumentaciju neophodnu za izvođenje planiranih radova na objektu, a sve u saradnji sa opštinom, koja je dužna da obezbijedi nesmetano izdavanje potrebne dokumentacije i stručna lica koja će pružiti stručnu pomoć i podršku za praćenje aktivnosti u toku realizacije projekta.

U skladu s nadvedenim, prije desetak dana Stručnu i tehničku školu posjetili su, u ime nadležnog Ministarstva, predstavnici ovlaštene građevinske kuće koja je pregledala objekte i preuzela odgovarajuću dokumentaciju. Nakon stručne analize, radovi na školi bi počeli početkom iduće godine.

– Iznos sredstava koji će biti odobren za našu školu biće poznat po završetku glavnog projekta i stručne analize, na osnovu koje će se odrediti suma. Ipak, kada je u pitanju Stručna škola, prioriteti su zamjena krova, stolarije i postavljanje nove fasade, istakla je direktorica škole Branka Jović, koja je zajedno sa Goranom Jevtićem, vršiocem dužnosti Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, memorandum i potpisala.

Projekat energetske efikasnosti u BiH finansira se iz kreditnih sredstava Svjetske banke u visini od ukupno 32 miliona dolara, od čega Republici Srpskoj pripada 12,8 miliona. Rok otplate je 25 godina, sa grejs periodom do pet godina i kamatnom stopom od 1,25 odsto.

Pored navedenih projekata, na poslednjem zasjedanju Vlade RS odobreno je 50.000 maraka namijenjenih za nabavku školskog namještaja i opremanje kabineta SŠC „Mihajlo Pupin“ i Stručne i tehničke škole.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here