Vijesti Društvo Sud prihvatio sporazum, Skerlić presuđen za zlostavljanje civila

Sud prihvatio sporazum, Skerlić presuđen za zlostavljanje civila

1

Vijeće Okružnog suda u Doboju prihvatilo je danas sporazum o priznanju krivice Harisa Skelića, optuženog za zločine na području Dervente, koji je sklopio s dobojskim Okružnim tužilaštvom, a njime je predviđena kazna od godine zatvora.

Sporazumom se Skelić obavezao da četvorici oštećenih isplati po 2.500 maraka.

Prije odluke Suda, okružna tužiteljica Mersiha Mehmedagić je pročitala optužnicu potvrđenu 12. januara ove godine, a koja Skelića u četiri tačke tereti da je, kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa – od maja do juna 1992. u logorima “Rabić” i “Polje” – fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti.

U optužnici je navedeno da je u ovim krivičnim djelima učestvovao i brat blizanac optuženog, Muris Skelić, koji nije dostupan pravosuđu u Doboju.

Haris Skelić se od oktobra prošle godine nalazi u pritvoru u Doboju. Prethodno je bio u Minhenu u ekstradicionom pritvoru od 16. avgusta.

Optuženi ima adresu u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je radio kao vozač autobusa. Pored SAD-a, ima i državljanstvo Hrvatske, dok je Sud konstatovao da se nikad nije ispisao iz bosanskohercegovačkog državljanstva.

Tužiteljica je zatražila da Skeliću bude produžen pritvor, čemu se usprotivio branilac Dragan Radović, koji je od Suda zatražio da optuženom budu određene mjere zabrane jer su mu oduzeti američki i hrvatski dokumenti.

Prema riječima tužiteljice, oštećeni u ovom predmetu saglasni su s potpisanim sporazumom.

Sud će na narednom ročištu, u ponedjeljak, 12. februara, objaviti presudu i odluku o pritvoru.

Agencije

1 komentar

  1. Naravno,sud je Dodikov i on sada prodaje sve da sačuva stražnjicu.Osmicinu diplomu iz B.luke je osporio fakultet ali mu je sud u B.Luci odobrio diplomu.Znači,Osmica je na sudu u B.Luci diplomirao.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here