Vijesti Kultura i obrazovanje “Šuma” dio Karitasovog Priručnika za predškolsko obrazovanje

“Šuma” dio Karitasovog Priručnika za predškolsko obrazovanje

0

Dobra praksa „Šuma“, autora Gordane Simić, direktora Javne predškolske ustanove „Trol“ u Derventi, našla u Karitasovom Priručniku predškolskog obrazovanja za svu djecu koji nosi naziv „Zbirka dobrih praksi“.

Priručnik je objavljen u okviru projekta „Predškolsko obrazovanje za svu djecu (PEACH) u BiH“.

Zbog niske stope upisa djece u predškolske ustanove, nedovoljno razvijene svijesti društva o potrebi predškolskog obrazovanja i nedostatka predškolskih ustanova, ali i zbog administrativnih i finansijskih ograničenja koja posebno pogađaju ugrožene porodice, Karitas Švajcarske je pokrenuo projekat „Predškolsko obrazovanje za svu djecu (PEACH) u BiH“.

Cilj projekta je da djeca iz ranjivih porodica razvijaju pozitivan stav prema učenju i da su spremna za polazak u osnovnu školu kroz pohađanje predškolskog obrazovanja. Predškolske ustanove treba da pružaju poticajno i inkluzivno okruženje za učenje pa samim tim odgovarajuće javne institucije treba da jačaju predškolsko obrazovanje i podstiču razvoj djeteta u ugroženim porodicama.

Simićeva je izrazila zadovoljstvo što se praksa „Šuma“ našla u Priručniku jer je to dobar način učenja kroz igru.

Cilj prakse „Šuma“ jeste razvijanje kognitivnih sposobnosti djece neophodnih za razumijevanje prirode, svijeta u kojem žive u skladu sa potrebama i interesovanjima. Osim toga cilj je i razvoj socijalnih i emocionalnih sposobnosti, individualne odgovornosti za rad i život u zajednici te razvijanje svijesti o značaju i očuvanju prirodnog okruženja. Postignuti pozitivni učinci su svakako iskustveno učenje i efekti koji su proizašli iz njega. S obzirom na uzrast djece (5-6 godina) najbolji pokazatelj u ranom učenju se svakako ogleda u refleksivnom djelovanju djece kroz dalje učenje na osnovu prethodnog. Nadogradnja znanja, postignuta tokom učenja kroz konkretne situacije pri susretu sa okruženjem, dala je pozitivne rezultate. Stekla su se nova saznanja i vještine koje su djeca sa oduševljenjem prenosila mlađim drugarima, ali i porodici, istakla je Simićeva.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here