Vijesti Društvo Sutra pomen za ubijene Srbe

Sutra pomen za ubijene Srbe

0

U derventskom naselju Čardak sutra, na Mali Vaskrs, biće održan komemorativni skup i služen parastos za 36 ubijenih Srba u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu.

GrbOpstineDerventa

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević rekao je Srni da su pripadnici 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, potpomognuti paravojnim hrvatsko – bošnjačkim jedinicama iz Dervente, na Vaskrs 1992. godine na kućnim pragovima ubili 26 Srba, dok su ostali ubijeni u hrvatskim logorima, gdje su odvedeni nakon okupacije Čardaka.

Knežević je podsjetio da je ovo naselje danima granatirala hrvatska artiljerija, te da su na Vaskrs oko 8.00 časova Čardak napale tri hrvatske brigade.

“Napad je izveden sa svih strana. Goloruko stanovništvo brzo je pokleknulo. Bilo je mnogo ubijenih civila, među kojima djece i žena”, rekao je Knežević i naglasio da su tog dana likvidirane cijele porodice.

On je dodao da su mnogi ubijeni u momentu kada su izlazili iz kuća da se predaju.

Knežević je naveo da je ostalo srpsko stanovništvo kasnije odvedeno u logore koji su se nalazili u bivšem Domu JNA, vojnom skladištu Rabić i školi u Poljarima.

“Za zarobljene Srbe sa Čardaka tada je počela prava golgota. Nad njima su se danima iživljavali, davana im je so da jedu, a onda im danima nije davana voda. Neki logoraši su ubijeni na očigled ostalih zatočenika, dok je jedan broj logoraša ubijen dok su kopali rovove za potrebe hrvatske vojske”, dodao je Knežević.

On je podsjetio da za ove, ali i zločine nad ostalim derventskim Srbima u kojima je ubijeno oko 300 lica, niko nije odgovarao, iako je Tužilaštvu BiH dostavljen obiman materijal o počinjenim ratnim zločinima na Srbima za vrijeme dok je opština bila pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-bošnjačkih jedinica.

Srpski logoraši za ove zločine najodgovornijim smatraju ratno hrvatsko-bošnjačko rukovodstvo, po čijoj naredbi su formirani logori za Srbe.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here