Vijesti Društvo Svečano otvarena Ali-Agina džamija

Svečano otvarena Ali-Agina džamija

0

U centru Dervente u nedjelju je otvorena novoobnovljena Ali-Agina džamija, koja je naziv dobila po utemeljivaču Aliji-agi, dizdaru grada Dobra. Prema riječima Adnana Suljevića, predsjednika Medželisa Islamske zajednice Derventa intenzivna obnova džamije počela je 2003. godine, uz svesrdnu podršku džematlija, Islamske zajednice BiH-Muftijstva Banjalučkog, Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica, načelnika opštine Derventa Milorada Simića i drugi donatora.

Svecano otvarena Ali-Agina dzamija

– Derventa je uvjek bila gostoljubivo mjesto, izgradite suživot i živite svi zajedno, međusobno pomažući se. Nikome ne treba da smetaju obnovljene džamije i zvona na crkvama. Lijepo je vidjeti poruke na ulazu koje pozivaju na svečanost povodom otvaranja džamije, to nikome ne smeta i ne treba da smeta. Naša je prednost što treba da živimo zajedno, a ne kao što možemo čuti od stranaca da smo osuđeni da živimo zajedno- između ostalog rekao je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

Svečanosti su prisustvovali: generalni sekretar Rijaseta IZ BIH Muhamed Salkić, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, predstavnici Rijaseta Islamske zajednice grada Zagreba i drugih gradova u BiH, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, župnik Župe Derventa Filip Maršić i drugi gosti. Čast da prvi otvore vrata obnovljene džamije imali su Fatima Dedić i Enver Alijagić.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here