Vijesti Društvo Svečano otvorena obnovljena džamija u Beglucima

Svečano otvorena obnovljena džamija u Beglucima

0

Danas je u Beglucima svečano otvorena Beglučka bijela džamija, nakon šest godina gradnje i rekonstrukcije.

Glavni imam Dervente Muris ef. Abdurahmanović poručio je kako će novoizgrađena i otvorena džamija omogućiti za vjernike islamske vjeroispovjesti sa područja Begluka novi početak i preporod duhovnog života, navodeći i da su pored religijskog objekta, obnovljeni i drugi prateći objekti.

Obnovljen je čitav ovaj kompleks vakufa pri čemu je oživljena cijela vakufska zemlja gdje je urađeno njeno čišćenje i uređenje. Urađena je ograda, šadrvan ali i jedan manji na rijeci Ukrini. Džamija je tokom ranijih godina imala svoje izmjene i rekonstrukciju i drago mi je da smo je danas nakon dugo godina obnovili i otvorili, rekao je Abdurahmanović

Za opstanak i razvoj islamske zajednice u BiH veoma je važno da se njeni vjerski objekti izgrađuju i obnavljaju posebno oni koji imaju istorijski značaj, poručili su poglavari islamske zajednice.

Muftija tuzlanski dr Vahid ef. Fazlović  navodi kako svaka obnovljena džamija predstavlja radost za muslimanski narod.

Svaka naša sredina pa i Derventa je ukrašena munarama i tornjevima i drugim simbolima koji pokazuju našu prošlost i kulturu koja je označila naše postojanje u Bosni i Hercegovini. Zato smo sretni što i danas svjedočimo jednoj takvoj činjenici gdje je jedan vjerski objekat od istorijskog značaja obnovljen koji će biti od koristi za sve muslimane, rekao je Fazlović.

Obnova religijskih objekta u Derventi bez obzira kojoj religiji pripadali šalje jasnu poruku mira i tolerancije poručuje gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

Ovo je četvrti put da prisustvujem  otvaranju džamija  i drago mi je što smo danas to učinili u Beglucima. Ovdje je mnogo mojih poznanika i prijatelja koji su divni ljudi i koji rade zajedno sa svim drugim narodima na razvoju naše lokalne zajednice. Sigurno je da sve što se uradi u jednoj zajednici je velika stvar a kada se obnavljaju i grade religijski objekti to je jako dobro, rekao je Simić.

Pored vjernika islamske vjeroispovjesti iz Begluka, otvaranju obnovljene džamije prisustvovali su  i drugi vjernici iz Bosne i Hercegovine.

Tokom svečanog programa, uručena su i priznanja za najzaslužnije osobe koje su pomagale obnovi. Prvi džamija izgrađena je još tokom 19.vijeka i postojala je do početka ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini kada je uništena. Prvi idejni projekat za obnovu nastao je tokom 2016.godine.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here