Reportaže Svestrani maturant Nikola Ratkovac: Privlači me studiranje u SAD-u

Svestrani maturant Nikola Ratkovac: Privlači me studiranje u SAD-u

0

Nikola Ratkovac jedan je od najsvestranijih maturanata derventske gimnazije. Ovaj mladić, inače odličan učenik kroz čitavo svoje dosadašnje obrazovanje, zaljubljenik je u košarku, a oprobao se i kao glumac.

Nikola je zainteresovan da upiše studije u SAD-u, a uz pomoć mentora uspio je ostvariti zavidne rezultate na priznatom testu za engleski jezik TOEFL, kao i na prijemnom ispitu za američke studije.

Jedan od razloga za studiranje u SAD-u jeste mogućnost igranja univerzitetske košarke, a uz stipendiju nekog američkog koledža to je moguće i ostvariti. Neki od programa koji su mi interesantni za studiranje su nauka o treniranju, sportska medicina ili kineziologija. Ipak, spremam se za bilo kakav izazov, bez obzira da li će to biti fakultet u Banja Luci, Novom Sadu ili u SAD-u, kaže Nikola, kojem samopouzdanja ne nedostaje.

Ističe da su nepune četiri godine školovanja u gimnaziji bile najljepše godine njegovog života i da mu drago jer je upisao gimnaziju. U tom periodu postao je zrelija i odgovornija osoba, a svoje vrijeme ispunjavao je i vannastavnim aktivnostima.

Pored košarke koju treniram u KK Derventa već osam godina, a koja mi je više od hobija, u školi sam odabrao i dramsku sekciju. Naučeno sam prikazao u nekoliko predstava, priredbi, Svetosavskih akademija, gostovanja u raznim institucijama pred publikom i sve to uz rad i pripremu profesora koji nesebično rade s đacima i usmjeravaju nas da budemo najbolji u onome što rade, kaže Nikola.

Budućim srednjoškolcima preporučuje da dobro razmisle čime žele da se bave kroz život, te da znanje i navike stečene u gimnaziji mogu biti prvi korak ka ostvarenju cilja.

Derventa Cafe