Vijesti Kultura i obrazovanje Svijet posmatran kroz oči djece: Objavljena druga zbirka poezije Jasmine Radanović

Svijet posmatran kroz oči djece: Objavljena druga zbirka poezije Jasmine Radanović

1

Ovih dana iz štampe je izašla zbirka pjesama za djecu pjesnikinje Jasmine Radanović pod nazivom “Dječija ljubav i mašta”. Zbirka se sastoji od 60 pjesama o porodici i prirodi, a autorka je inspiraciju pronašla u svojoj djeci, svojim đacima, kućnim ljubimcima i „svemu onome što nas okružuje“.

Iako je planirano da svjetlo dana ugleda još prošle godine, druga zbirka derventske pjesnikinje svoje zbog epidemije virusa korona izdanje je doživjela tek sada.

Pokušala sam da svijet gledam dječijim očima i iskreno mislim da je to mnogo veselije i iskrenije okruženje, kaže autorka.

Istakla sam ljubav, jedno snažno osjećanje koje je kod djece izraženo i prepoznatljivo i bez kojeg bi ovaj svijet bio prazan. Mašta me je odvela do šumskih stanovnika sove, lije, neizostavnog mede, košute, zeke… Njihovim postupcima sam htjela pokazati da dobro pobjeđuje zlo, da se može živjeti u skladu s prirodom, tražila sam neku harmoniju u svemu. Pokušavam da razumijem djecu, da uđem u njihove skrivene misli ili da ih bar dočaram. Pokušavam djeci objasniti da su prijateljstva nešto trajno, nešto što treba čuvati, kao i prirodu koju svakako svojim stihovima želim i moram opisati kao nešto što je neprocjenjivo i nešto što treba njegovati. U svemu želim pronaći smisao i ljepotu, to je ono što bih djeci poželjela. Sve što nas okružuje je tu s razlogom, neko to vidi, a neko ne. Zato sam djeci htjela otvoriti vidike da pokušaju svijet gledati drugačijim očima, opisuje svoje djelo Jasmina.

Jasmina Radanović

Objavljivanje zbirke pomogli su brojni prijatelji.

Zdenko Bećarević je zaslužan za izgled naslovne strane koju je naslikao po mojoj želji, a Bojan Radanović je uradio dizajn za naslovnu stranu. Recenzenti, ujedno i moji veliki prijatelji, Savko Pećić i Franjo Miloš su dali svoj sud i iskreno i od srca im se zahvaljujem na tome. Moja radna kolegica Vanja Kojić Ružičić je sve lektorisala, a predsjednik SKK “Vihor” Nenad Simić je bio glavni koordinator. Ne bih mogla izdati knjigu bez pomoći gradonačelnika Milorada Simića i bivšeg predsjednika SO Marijana Kljajića. Svima od srca još jednom iskreno zahvaljujem i želim da ovim stihovima uljepšam ovu našu sivu svakodnevnicu, naglašava derventska pjesnikinja.

Njena inspiracija su ljubav prema djeci, đacima, prirodi, igrarijama i svjetlosti, koja svaki dan donosi novu radost. Ulazi u dječiju maštu, piše bajkovitu priču i razmišlja dječijim pametnim glavicama, piše u svojoj recenziji Savko Pećić.

Tako obdarena osjećajima dobrote donosi nam pun koš ljubavi kroz poeziju prema djeci, porodici, prirodi i svemu što je lijepo i radosno u okruženju, tkajući na taj način tanani vez stihovima uokvirenih u pjesmu. Svaka pjesma je jedna bajkovita priča iz dječije mašte. Na taj način daje oduška sebi darujući djeci, porodici i bližnjima mnogo ljubavi i pažnje, jer samo s njima i s njihovom maštarijom osjeća svoj mir i zadovljstvo, ističe Pesa.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here