Reportaže Talentovani bokser Jovan Stjepanović: Najbolji rezultati tek dolaze – FOTO

Talentovani bokser Jovan Stjepanović: Najbolji rezultati tek dolaze – FOTO

0

Putem najuspješnijeg poslijeratnog boksera Dervente i učesnika Svjetskog prvenstva Danijela Topalovića sada korača nova bokserska nada, dvadesetdvogodišnji Jovan Stjepanović, apsolvent banjalučkog „Apeirona“ na studijima fizioterapije. Zajedno sa svojim prijateljima, Jovan 2005. godine odlazi na prve treninge u tek osnovani Bokserski klub „Derventa“ kod trenera Slavena Teofilovića, da bi nakon odlaska na fakultet, postao i prvotimac BK „Slavija“.

Svoj talenat pokazao je već u juniorskoj selekciji osvajanjem trostruke titule prvaka BiH, da bi potom uslijedili mečevi za BK „Slaviju“ i reprezentaciju BiH i na jačim međunarodnim turnirima. Sa nastupa u Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i širom BiH Stjepanović je donosio zlatne medalje i nagrade za najboljeg boksera.

Zahvaljujući uspjesima na juniorskim prvenstvima, kvalifikovao sam se na Svjetsko prvenstvo na Tajlandu, ali nažalost, zbog nedostatka sredstava, nijedan takmičar iz BiH nije nastupio tamo, sa žaljenjem će Stjepanović o propuštenoj prilici.

Po ocjeni prestižne organizacije ISPN, boks je fizički najteži sport na svijetu, a kada se tome doda i veliki broj mečeva koje bokseri moraju odraditi samo da bi došli na neko takmičenje, postaje jasno da je, slikovito rečeno, teže postati prvak BiH nego u drugim, tkz. beskontaktnim borilačkim sportovima, osvajač međunarodne medalje.

Sa mnom treniraju borci koji su osvajali svjetske medalje u drugim borilačkim sportovima, ali ni približno takve rezultate ne mogu ostvariti u boksu. Na primjer, da bi se postao prvak BiH potrebno je bar tri dana takmičenja i veliki broj mečeva, dok se u nekim drugim sportovima svjetske medalje osvajaju sa ukupno tri meča, čak i uz poraze. U boksu je potrebno proći dugotrajne kvalifikacije, pa potom “odraditi” 7-8 mečeva da bi se osvojila medalja, opisuje Stjepanović.

U prilog tome govori i činjenica da je u posljednje dvije decenije samo jedan bokser sa prostora bivše države osvojio medalju sa evropskih ili svjetskih prvenstava.

Stjepanović trenutno nastupa za BK “Slaviju“ u Regionalnoj bokserskoj ligi, koja okuplja sedam klubova iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH, u kategorijama „velter 69“ i „srednja 75“.

Osnivanjem Regionalne lige došlo je do poboljšanja kvaliteta boksa, sticanja međunarodnog iskustva u jakim mečevima sa profesionalnim bokserima i učesnicima olimpijada, što je veoma značajno za mlade boksere. Nastupi se boduju za Svjetsku ligu, gdje će učestvovati dvadeset najboljih boksera Regionalne lige. Boksao sam sa braćom Prtenjačama iz Sesveta, članovima jako dobrog organizovanog kluba, a nedavno sam imao priliku da snage odmjerim sa Aleksandrom Drenovakom, kapitenom reprezentacije Srbije i učesnikom Olimpijade u Londonu, kaže mladi bokser čije mečeve Regionalne lige prenosi i „Arena sport“.

Uprkos ponekoj težoj povredi, on se i dalje planira baviti „plemenitom vještinom“, a na ljeto ga očekuje i desetodnevni pripremni kamp u Irskoj.

Ova liga omogućava mečeve sa starijim i kvalitetnim borcima i pogodna za razvoj karijere. Kao formiran bokser, cilj je da pokušam otići u neku od evropskih zemalja, naročito kad završim fakultet, otkriva planove Stjepanović, dok njegov prvi trener Teofilović dodaje da su pred Jovanom najbolje godine i da se najbolji rezultati tek očekuju.

U junu će Bokserski klub „Derventa“ biti organizator nekoliko susreta na kojima će predstaviti svoje borce.

Pobijedio u Makedoniji
Upravo ovog vikenda Stjepanović je boksao u makedonskom gradu Štipu, gdje je rezultatom 3:0 savladao domaćeg boksera Dejana Ristevskog.

Priznanje za BK „Derventa“ i trenera Slavena Teofilovića
Nakon četiri odslušana seminara u 2016. i 2017. godini, trener Slaven Teofilović, nakon ispita pred komisijom AIBA, stekao je zvanje nacionalnog trenera, koji mu omogućava da vodi boksere na međunarodnim mečevima i svjetskim prvenstvima.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here