Vijesti Društvo Tatjana Spasojević: Stručna pomoć potrebna i djeci s posebnim potrebama, ali i...

Tatjana Spasojević: Stručna pomoć potrebna i djeci s posebnim potrebama, ali i roditeljima – VIDEO

0

Najmlađima licima sa smetnjama u razvoju je potrebna stručna medicinska i rehabilitacijska pomoć, stručni tretmani uz koje mogu napredovati, starijim je potrebno uključenje u društvo, ali iz mog iskustva mogu reći da je najvažnija psiho-socijalna pomoć roditeljima, koji jedino jaki mogu pomoći svojoj djeci, rekla je Tatjana Spasojević, predsjednica Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Sunce“ i udruženja „MeNeRali“.

Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Sunce“ je osnovano 2005. godine na inicijativu grupe roditelja koji su imali potrebu da za svoje dijete pronađu mjesto, jer mi roditelji ni naša djeca, rođena u ratnom perodu, nisu imala podrška institucija svojevremeno, istakla je Spasojevićeva.

Zato smo se mi roditelji organizovali i osnovali udruženje, dobili podršku institucija, te organizovali stručnu pomoć kako djeci, tako i nama roditeljima, jer je stručna pomoć najneophodnija psihologa, defektologa i logopeda veoma značajna. Po osnivanju dobili smo adekvatne prostorije koje smo prilagodile u dnevni boravak koji je okupljao našu djecu i od početka smo lijepo prihvaćeni. To je ono što nama treba, da naša djeca budu prihvaćena, da imaju mjesto u društvu i svojoj lokalnoj zajednici gdje živimo i da budu ravnopravni građani, naglašava predsjednica udruženja „Sunce“.

Ona je u razgovoru za prnjavorsku TV K3 istakla da je cilj udruženja bio da se identifikuju djeca sa posebnim potrebama, da se učlane i uključe u rad udruženja kako bi svakom ponaosob pružili podršku koja im je potrebna, a da su to i uspjeli govori podatak da derventsko udruženje broji 173 člana starosti od 2 do 72 godine.

To su osobe sa različitim oblicima invalidnosti i poteškoća u razvoju sa intelektualnim smetnjama i svima njima potrebna je različita podrška. Najmlađima je potrebna stručna medicinska i rehabilitacijska pomoć, stručni tretmani uz koje mogu da napreduju, ali iz mog iskustva mogu reći da je najvažnija psiho-socijalna pomoć roditelju. Teško se nositi sa bolom i tugom koja nas zadesi, tako da mladi roditelji djeteta sa poteškoćama prvo potraže pomoć stručnih lica jer će se lakše nositi sa datom stuacijom jer tek tada mogu pružiti najbolju podršku djetetu, kaže Spasojevićeva.

Udruženje Sunce i „stariji“ roditelji nastoje pružiti podršku mlađima koji su se susreli sa istim poteškoćama, kao korisnicima sa invaliditetom i odraslim osobama sa intelektualnim poteškoćama, koji su možda i najisključeniji iz društva.

Zbog toga smo osnovali i dnevni centar za odrasla lica i posvećujemo se očuvanju njihovih stečenih sposobnosti kako ne bi stagnirali ili ih gubili. Veoma je važna podrška roditelja drugim roditeljima i razmjena iskustava, kaže Spasojevićeva, dodajući da bez podrške lokalne zajednice ne bi mogli funkcionisati.

Ona je i predsjednica Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske „MeNeRaLi“ koju čine 33 udruženja iz lokalnih zajednica.

Nastojimo djelovati prema institucijama kako bi se poboljšala zakonska regulativa, a sve to da bi se poboljšao položaj udruženja i članova, jer preko njih djelujemo direktno prema donosiocima odluka, kazala je.

Istakla je i da su djeca sa posebnim potrebama bila tabu tema, djelomično i zbog nepostojanja ustanova i udruženja, ali se stanje po tom pitanju popravlja i da se poboljšava kvalitet života lica sa smetnjama, iako ima još dosta prostora za poboljšanje.

Derventa Cafe/TV K3

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here