Vijesti Kultura i obrazovanje Tea Stanković, talentovana gitaristkinja: Ljubav prema muzici traje od malih nogu

Tea Stanković, talentovana gitaristkinja: Ljubav prema muzici traje od malih nogu

1

Devetnaestogodišnja Dervenćanka Tea Stanković talentovana je muzičarka koja je već od malih nogu, zahvaljujući prije svih dedi i ocu, upoznala čari gitare, što joj je otvorilo vrata čarobnog svijeta nota i melodija.

Ljubav prema muzici nastavljena je i kroz formalno obrazovanje, prvo u Osnovnoj muzičkoj školi u Derventi, a danas i u Srednjoj muzičkoj školi u Mostaru. Pored muzičke, učenik je završne godine poljoprivrednog smjera Stručne i tehničke škole u Derventi, a na oba polja je veoma uspješna – o čemu svjedoči i njene odlične ocjene u obje škole.

Odrasla sam u porodici gdje se muzika voli. Tata je, kao i deda, svirao gitaru pa sam od malena provodila vrijeme slušajući muziku. Sa 7 godina sam upisala Osnovnu muzičku školu, bila sam đak generacije i od tada se bavim muzikom, kaže mlada gitaristkinja kojoj nije strano ni sviranje klavira.

Priznaje da zbog pohađanja dvije srednje škole i nema toliko slobodnog vremena s obzirom da većinu dana provodi svirajući gitaru, uporedno nastupajući sa Etno grupom SKUD Derventa, te na takmičenjima širom regiona.

Tako je nedavno učestvovala na Četvrtom internacionalnom festivalu muzike “Primavera” u etno-selu „Stanišić“, gdje je, među 90 mladih muzičara iz regiona, osvojila prvu nagradu u kategoriji gitara, što joj je posebno zadovoljstvo jer je prethodno imala pauzu zbog zdravstvenih razloga.

Od dvanaeste godine redovno učestvujem na mnogim internacionalnim takmičenjima, poput onih u Beogradu, Sarajevu, Novom Sadu, Valjevu, Banja Luci i Bijeljini, gdje sam osvajala prva mjesta. Jedno od najdražih takmičenja je održano u Sarajevu 2013. godine gdje sam proglašena za najboljeg izvođača u BiH u svojoj kategoriji. Takođe, takmičila sam se na Republičkom takmičenju muzičkoh škola, gdje sam takođe osvojila prvo mjesto, pa sam povodom toga bila sam na prijemu u Vladi Republike Srpske, ističe Tea svoje najznačajnije uspjehe.

Svoje muzičke vještine brusila je i na edukacijama („masterclass) brojnih gitarista i profesora gitare, poput Kostasa Kokolisa (Costac Cociolis), Mak Grgića, Marsina Dile (Marcin Dylla), Tomasa Ofermana (Thomas Offermann), Aleksandera Svete (Alexander Swete), Pia Ofermana (Pia Offermann) i mnogih drugih.

Muzikom želi da se bavi i dalje.

Planiram da upišem muzičku akademiju i da nastavim dalje usavršavanje, kaže za kraj Tea.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here