Vijesti Sport FK Tekstilac: Članarine više zbog povećanih troškova

FK Tekstilac: Članarine više zbog povećanih troškova

0

Sa službene mejl adrese Fudbalskog kluba Tekstilac 10. septembra stigao je odgovor na komentar novinarke Derventskog lista Danke Zemunović “Zašto su poskupile članarine?” objavljen 2. septembra na našem portalu.

Saopštenje prenosimo bez izmjena:

Smatramo da tekst, sadržaj i poruka, koji su upućeni čitaocima nije u svrsi objektivnog informisanja i približavanja stvarnosti svim žiteljima derventske opštine, regije i dijaspore koja prati ovo javno glasilo. Naime, Vaš novinar je objavio niz neistina koje moramo demantovati kada je u pitanju rad svih sportskih entuzijasta i onih koji su u upravljačkim strukturama ovog sportskog kolektiva.

FK Tekstilac je klub sa stogodišnjom tradicijom i malo je klubova na Balkanu koji imaju takvu tradiciju. Organizacijski se sastoji od prvog tima (seniora) i omladinskog pogona. Omladinski pogon broji osam selekcija, a to su: juniori, kadeti, pioniri, predpioniri, pjetlići 2007/2008, selekcija 2009, selekcija 2010/2011 i selekcija 2012/2013.

FK Tekstilac u toku godine organizuje i odigra preko 160 zvaničnih utakmica. Sastavni dio omladinskog pogona je i škola fudbala za koju polaznici – mladi igrači plaćaju članarinu. Članarinu ne plaćaju juniori, kadeti (dječaci provedu dvije godine u juniorskoj i dvije godine u kadetskoj selekciji) i nekoliko dječaka koji su oslobođeni plaćanja članarine zbog teške materijalne situacije.

Od 2008. godine do 31.08.2018. godine, članarina je iznosila 20 maraka i bila je najniža u Republici Srpskoj. Deset godina nije mijenjana. Svi troškovi u pomenutom periodu su porasli nekoliko puta. Od 01.08.2018.godine uključena je selekcija pjetlića u takmičenje, troškove takmičenja i prevoza snosi FK Tekstilac, kao i za sve ostale takmičarske selekcije u omladinskom pogonu.

Važno je istaći da je uprava kluba sa trenerima i roditeljima uvijek vodila pozitivan dijalog, te na osnovu takvih dogovora drugo dijete je plaćalo samo pola, a treće dijete iz iste porodice bilo je oslobođeno plaćanja članarine. I pored takvog odnosa realizacija naplate nije bila veća 85%.

Članarina u drugim klubovima iz našeg okruženja je mnogo veća. Zbog korektnosti prema našim sportskim rivalima i njihovim legitimnim odlukama nećemo spominjati imena klubova, ali da se zna da je članarina u školi fudbala u Banja Luci godinama 50 KM, u Gradišci 40 KM, u Doboju 35 KM itd…

Ove godine FK Tekstilac uz pomoć načelnika opštine Derventa Simić Milorada i Vlade Republike Srpske realizuje projekt od velike važnosti za razvoj sporta i fizičke kulture, a to je izgradnja fudbalskog terena sa vještačkom podlogom na kojem će trenirati sve uzrasne kategorije FK Tekstilac. Čestitke i podrška pristižu svakog dana sa svih strana. Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 450.000 maraka. Uprava kluba se obavezala da će sve zemljane i građevinske radove finansirati sama.

U akciji „Kvadrat za budućnost“ čiji je inicijator i pokretač FK Tekstilac, sakupljen je dio sredstva za izgradnju terena sa vještačkom travom. Izgradnjom terena stvoriće se daleko bolji uslovi za treniranje i odigravanje utakmica, čak i u najlošim vremenskim uslovima. Na sajtu FK Tekstilac može se vidjeti spisak svih donatora koji su preuzeli vaučere za izgradnju terena. Sve informacije vezane za ovu aktivnost kao izvor pouzdanih i tačnih informacija mogli ste direktno dobiti u FK Tekstilac ili u nadležnom odjeljenju opštinske administracije.

Termini i izrazi koji su korišteni u objavljenom tekstu poput “Dervenćani”, “nedervenćani”, “stranci”, “strani igrači”, “igrači sa strane”, “naturalizovani Dervenćani “ nama u FK Tekstilac su nepoznati i nije nam jasno u koju svrhu su korišteni. Strijelac prvog prvoligaškog gola u istoriji FK Tekstilac bio je tamnoputi Azavedo Kruz iz daleke Dominikanske Republike, koji je svojevremeno bio kapiten nacionalne selekcije te zemlje. Dakle u FK Tekstilac temeljne ljudske vrijednosti uz sportsko nadmetanje i poštovanje sportskih protivnika čine tolerancija i internacionalizam.

Na kraju, kratka konstatacija. Što se tiče novca poreskih obveznika nama iz FK Tekstilac nikad nije palo na pamet da Vas iz Derventskog lista pitamo zašto građani plaćaju, tj. kupuju te lokalne novine, a novac dobijate od poreskih obaveznika.

Odgovor ne tražimo jer smatramo da je to Vaša potreba, kao i naše povećanje članarine. FK Tekstilac je jedini sportski kolektiv u Derventi koji značajna sredstva dobijena od grada, uprave kluba i sponzora ulaže u infrastrukturu koja će ostati na dobrobit svih građana.

Odmah po završetku izgradnje terena sa vještačkom podlogom planiramo nove radove na poboljšanju infrastrukture koja je neophodna i projekat je već u izradi. Sve ovo ne bi mogli sami zato se ovim putem zahvaljujemo lokalnoj zajednici, vjerim navijačima, svim donatorima od najmanjeg do najvećeg, igračima u omladinskom pogonu, njihovim roditeljima, svim fudbalerima i trenerima u FK Tekstilac.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here