Vijesti Sport Tekvando BiH u raljama sitnih interesa

Tekvando BiH u raljama sitnih interesa

0

Dok zemlje iz regiona redovno donose medalje sa olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava, tekvondo sport u BiH ne razvija se kako bi mogao zbog sitnih interesa onih koji vedre i oblače ovim sportom.

Duboke podjele na svim nivoima zaustavljaju i one entuzijaste koji žele da otpuste kočnice kako ne bi ispaštali sportisti. Tako se desilo da većina klubova koji se bave olimpijskom WTF verzijom, a koji su okupljeni u Tekvondo asocijaciju RS i oko klubova iz FBiH nisu u sastavu novog Tekvondo saveza BiH osnovanog gotovo tajno u 2013. godini i priznatog od Ministarstva pravde BiH. Savez osnovan prije nepune četiri godine čine hrvatski klubovi, nekoliko njih iz FBiH, kao i klubovi iz RS koji se bave neolimpijskim (ITF) tekvondoom okupljenih u Tekvondo savez BiH. Kratkih rukava ostali su svi ostali, dakle većina klubova iz FBiH, kao i svi klubovi koji čine Tekvondo asocijaciju RS (olimpijska WTF verzija) iako su oni dio Tekvondo saveza BiH osnovanog još 1993. godine, a ujedinjenog na nivou BiH 2002. godine i priznatog od Olimpijskog komiteta BiH (OKBiH) i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), ali ne i od Ministarstva pravde.

– Od ujedinjenja 2002. godine Savez je djelovao na cijeloj teritoriji BiH i sva tri naroda su imali svoje predstavnike. Po Zakonu o sportu u BiH 2008. godine svi dotadašnji savezi su bili dužni da se u roku od šest mjeseci preregistruju na nivou BiH. Ta preregistracija podrazumijeva da se ujedine dva entitetska saveza. U ovom slučaju TKD savez RS i TKD savez FBiH, koji je registrovan tek 2011. nikad nisu bili članovi zajedničkog saveza koji je do tada postajao. Međutim, status saveza koji su već postojali regulisan je Članom 73 Zakona o sportu u kojem se navodi da OK BiH i sportski savezi na nivou BiH koji su djelovali do donošenja ovog Zakona nastavljaju svoj rad i djelovanje, s tim što su dužni da se u roku od šest mjeseci reorganizuju i usklade sa odredbama ovog Zakona. Znači, vrlo je jasno da savezi nastavljaju djelovanje i treba da se preregistruju, a ne da se nanovo registruju. Ipak, registracija novog saveza desila se 2013. godine kada je Ministarstvo pravde BiH izdalo rješenje novom savezu iako je bilo upoznato o dugogodišnjem postojanju TKD saveza BiH koji je trebalo da se preregistruje – rekao je sekretar “starog” Tekvondo saveza BiH Ruvejd Bećirović.

Razlog zbog kojeg nije došlo do preregistracije postojećeg saveza je što u svijetu postoje dvije verzije tekvondoa – olimpijska WTF i neolimpijska ITF. Tekvondo savez RS registrovan je od strane ITF verzije, a Tekvondo savez FBiH od strane WTF verzije 2011. godine. Olimpijska verzija tekvondoa u RS registrovana je kao Tekvondo asocijacija RS (TARS).

Međutim, MPBiH, nije htjelo da prizna riječ “asocijacija” nego samo “savez” na nivou jednog entiteta iako je TARS bio jedan od ravnopravnih potpisnika dokumenta o ujedinjenju 2002. godine.

– O svemu ovom upoznata je Svjetska tekvondo federacija (WTF) koja se oglasila stavom da samo podržava savez koji je njen član od 1993. godine, a ne novi koji je registrovan 2013. godine. Trenutna situacija ne može nikom da odgovara, jer klubovi našeg saveza ne mogu da računaju na pomoć države, a što je još gore, klubovi saveza formiranog 2013. godine ne mogu da učestvuju na evropskim i svjetskim prvenstvima, te Olimpijskim igrama – rekao je Bećirović.

U posljednje vrijeme intenzivirani su pregovori dva saveza o ujedinjenju, ali prema Bećirovićevim riječima, jedna strana koči pregovore.

– Od TARS kao olimpijske verzije tekvondoa u Republici Srpskoj se traži da u budući savez uđe kroz neolimpijsku verziju koja je registrovana kroz TKD savez RS. To ne bi bio problem da to dozvoljava WTF koji suspenduje svaki savez u kojem je olimpijska verzija podređena u odnosu na neolimpijsku ITF verziju pa iz tog razloga TARS mora biti uključena u savez kao nezavisna pridružena članica kao što je olimpijska verzija tekvondoa nezavisna u FBiH – rekao je Bećirović.

Međutim, lopticu na nivo entiteta prebacuje predsjednik “novog” TKD saveza BiH August Orlović.

– Problem nije na nama, ponudili smo im više puta da uđu u naš savez, ali su odbili uslove, pa je najbolje da se TS RS i TARS dogovore između sebe pa da onda pristupe našem savezu – rekao je Orlović.

Zakon o sportu RS
Dodatni problem Tekvondo asocijaciji Republike Srpske predstavlja i samo ime, jer bez obzira što gaji olimpijski tekvondo, prema sadašnjem Zakonu o sportu, nema podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

– Samo zato što smo asocijacija, a ne savez nemamo pravo na podršku. Više puta smo razgovarali sa predstavnicima ministarstva, dobijali uvjerenje da će novi Zakon o sportu ispraviti tu nepravdu, ali već devet godina čekamo da se to desi – rekao je sekretar TARS Goran Teofilović.

Dušan Repija – Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here