Vijesti Kultura i obrazovanje Teofilovićeva među najuspješnijim učesnicima Iranske geometrijske olimpijade

Teofilovićeva među najuspješnijim učesnicima Iranske geometrijske olimpijade

0
Una Teofilović

Una Teofilović, učenica drugog razreda derventske gimnazije, našla se na internacionalnoj listi najuspješnijih takmičara na ovogodišnjoj Iranskoj geometrijskoj olimpijadi.

Una je osvojila treće mjesto na takmičenju koje je zbog epidemiološke situacije održano putem internet platforme “Microsoft Teams” u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Na takmičenje su se mogli prijaviti svi zainteresovani učenici iz Bosne i Hercegovine, ali samo prva 4 iz svake kategorije učestvuju na internacionalnoj rang listi zajedno sa svim ostalim državama i učesnicima, te će imati mogućnost da osvoje medalju ili pohvalu.

Ovih dana Una je dobila i međunarodnu diplomu koja potvrđuje da je osvojila treće mjesto u kategoriji “intermediate” – u kategoriji učenika 1. i 2. razreda srednjih škola.

IGO (Iranian Geometry Olympiad) je međunarodno geometrijsko takmičenje  koja se od 2014. godine održava svake godine, a u cilju popularizacije ove matematičke oblasti.

Takmičenje je održano u tri kategorije i to elementarna grupa – za učenike 8. i 9. razredi osnovnih škola), srednjoj grupi – za učenike 1. i 2. razredi srednjih škola, i napredna grupa – za učenike 3. i 4. razredi srednjih škola).

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here