Vijesti Kultura i obrazovanje Teorija vasione

Teorija vasione

0

U izdanju Književne zajednice ”Vaso Pelagić” Banjaluka i Književnog kluba ”Vihor” Derventa iz štampe je ovih dana izašla knjiga Dervenćanina Josifa S. Lazaraveića, pod nazivom, ”Aksiomi opticaja čestica vasione” (”Teorija vasione”).

Teorija vasione

Ova, po svemu, veoma intresantna i zanimljiva knjiga govori o česticama vasione, tvrdnjama, teorijama, te nestanku i stvaranju, koje je Lazaravić kroz čitav svoj život pratio čitajući razne stručne literature i objave u raznim časopisima i novinama.

– Astronomija me zanimala još od djetinjstva i njom se iz hobija bavim više od 40 godina. Pročitao sam i proučio mnogobrojne knjige poznatih autora iz te oblasti, kao i brojne časopise i članke iz štampe, sa radija i televizije. Sagradio sam tri mala reflektorska teleskopa i posmatrao većinu planeta Sunčevog sistema, Andromedinu galaksiju, komete i drugo, prikupljao i čuvao sve, a onda sam odlučio da to sve stavim na papir i napišem knjigu kako funkcioniše sveukupni beskrajni svemir, kaže diplomirani ekonomista Josif Lazarević.

U mnoštvu podataka ilistrovanih fotografijama o teoriji vasione čitaoci mogu pronaći zanimljive podatke o nastanku, a i o beskraju i nedovršenosti teorije o svemiru.

– Taj nedostižni svemir je još uvijek velika nepoznanica za čovječanstvo, kaže Lazarević i ističe da ga je to ponukalo i opredijelilo da objavi knjigu, kako bi i druge zaintreseovao da se posvete, barem iz hobija ovom pitanju, jer je to veoma zanimljivo.

Recenzije za ovu knjigu su napisali Dr. Boško Mišić i dip.inž Milan Pijetlović iz Doboja.

Nakon mnogobrojnih knjiga poetike, proze, romana i monografija koje su napisali Dervenćani, ovo je jedna poučna i moglo bi se reći stručna knjiga, koja može poslužiti za sticanje osnovnih saznanja o teoriji, nastanka i beskonačnosti vasione.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here