Vijesti Kultura i obrazovanje TOD: Etno izložba “Srpska narodna nošnja derventskog kraja”

TOD: Etno izložba “Srpska narodna nošnja derventskog kraja”

0

U organizaciji Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“, Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Derventa“ i Javne ustanove Narodna biblioteka „Branko Radičević“ u nedjelju (07. 06.) od 09.00 časova u porti Manastira Pokrova presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji i u utorak (09.06.2015) od 19.00 časova u prostorijama JU Narodna biblioteka „Branko Radičević“ biće održana etno izložba „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“.

Plakat srpska narodna nosnja derventskog kraja_Layout 1

Jedan od organizatora izložbe, direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić rekao je da je cilj izložbe da široj javnosti bude prikazana srpska narodna nošnja derventskog kraja.

– Na izložbi kod manastira u Donjoj Bišnji biće prikazano 30 narodnih nošnji, a 40 nošnji u biblioteci u Derventi. Izložba je pripremljena u saradnji sa mještankama derventskih sela koje su dostavile stare nošnje i djelove nošnje, a biće prikazani i rijetki i vrijedni primjerci nošnje iz fundusa Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Derventa“ i zavičajne zbirke u Derventi, kazao je Kljajić.

Predstavnici Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Derventa“ ističu da se u fundusu društva nalazi 10 muških kompleta i oko 20 originalnih ženskih kompleta koji su prikupljeni na području Dervente, a starosti su između 50 i 100 godina.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here