Vijesti Privreda Tradicija koja će biti nastavljena: Trgovac Zajko već pola vijeka Dervenćanima dobavlja...

Tradicija koja će biti nastavljena: Trgovac Zajko već pola vijeka Dervenćanima dobavlja voće i povrće

0
Zajko sa sinom Elvirom

Jedan od najdugovječnijih derventskih trgovaca svakako je Zajko Šahinović. Već pola vijeka njegova radnja na Gradskoj pijaci nezaobilazna je kada se ide u nabavku svježeg voća i povrća.

Za Zajku su čuli svi u Derventi i malo koji Dervenćanin kod nega nije nešto pazario. To i ne čudi s obzirom da se u ovoj branši obreo već poslije srednjoškolskih dana.

Prošlo je 50 godina od kada sam započeo da se bavim trgovinom, i čitav radni vijek proveo sam baš na ovom mjestu, priča Zajko dok uslužuje svoje kupce.

Svoje vjerne mušterije uspio je da u velikoj mjeri zadrži, prije svega, kvalitetnom ponudom. Kad god je to moguće, dok je sezona, na policama se nalaze uglavnom proizvodi sa ovih prostora.

Od proizvođača iz Dervente nabavljamo paradajz i papriku, ali idemo i u Arizonu, Lijevče polje, Bijeljinu, Banjaluku i Srbiju, u zavisnosti od vrste proizvoda. Dok je kod nas ratarska sezona, od šestog mjeseca, naše povrće i voće je i kvalitetnije i jeftinije od uvoznog, kaže Zajko.

Pamte se i ona dobra i lošija vremena, ali, kako kaže, uvijek se išlo naprijed. I danas je slično, svega poprilično ima, ali nam više nego ikada nedostaje ljudi. Godina može biti bolja ili lošija, kišovitija ili sunčanija, ali se taj problem osjeti.

Posao je takav da se uvijek nešto proda, nešto propadne, a nešto podijeli, ali se od njega može živjeti. Sa voćem nije baš lako, mora se znati i biti maher, imati uvijek kvalitetnu i svježu robu. Osjetljivo je voće, mora se probirati, paziti oko svega kao sa djetetom, govori iskusni prodavac, otkrivši recept kako da se dođe do stalnih, ali i novih mušterija.

Već pomalo razmišlja i o zasluženoj penziji, a raduje ga što što porodični posao neće biti ugašen. Naime, njegov sin Elvir spreman je da nastavi višedecenijski posao koji je započeo njegov otac.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code