Vijesti Privreda Tradicionalni proizvodi pred domaćim kupcima: Održan drugi Sajam proizvoda i usluga iz...

Tradicionalni proizvodi pred domaćim kupcima: Održan drugi Sajam proizvoda i usluga iz ruralnog područja “Biodar” – FOTO

0

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a u organizaciji Udruženja pčelara “Lipa”, danas se u Derventi održava drugi regionalni Sajam proizvoda i usluga iz ruralnog područja “Biodar” na kojem se promovišu tradicionalni proizvodi, proizvodi kućne radinosti, ekoproizvodi, domaća rakija, med i pčelinji proizvodi, zdrava hrana, voće i povrće, ljekovito bilje, rukotvorine i suveniri.

Goran Merćep, član udruženja “Lipa” istakao je da ovakve manifestacije afirmišu rad pčelara i omogućavaju predstavljanje kvalitetnih autohtonih proizvoda domaćim kupcima, što je najbolje rješenje i za naše proizvođače i za potrošače.

Iz naših košnica nije izašlo ništa što ne valja, već samo kvalitetni i ljekoviti proizvodi i najgore rješenje je da se takvi naši proizvodi izvoze na strana tržišta, a da mi uvozimo nekvalitetne stvari. Danas nam se predstavilo 15-ak proizvođača iz Dervente, Modriče, Šamca, Broda i drugih gradova, naglasio je Merčep.

On je ovom prilikom skrenuo pažnju na težak položaj pčelarstva i pčelara koji su danas praktično zaslužni za opstanak pčela koji sve više postaju ugrožena vrsta.

Načelnik Odjeljena za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić istakao je da opština pruža podršku poljoprivrednicima, pa tako i pčelarima.

Za podsticaje poljoprivredi izdvaja se 350.000 maraka godišnje, a pčelari se podstiču po 4 KM po košnici za sve one koji imaju više od 50 društava. Takođe, dva derventska udruženja podržali smo u veoma vrijednim IFAD-ovim projektima kroz koji je nabavljena oprema za rad, istakao je Pašalić, zaželivši da ova manifestacija postane tradicionalna.

Sajam je posjetio i načelnik opštine Milorad Simić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here