Vijesti Hronika Traktorom iščupan metalni stub kapije

Traktorom iščupan metalni stub kapije

0

Nakon što su u subotu završeni radovi na postavljanju kapije uz kapelicu u derventskom naselju Omeragići, porušene novembra prošle godine, dan poslije ona je uz pomoć traktora ponovo porušena.

– Kriminalistička policija iz Dervente odmah je izašla na lice mjesta. Tokom uviđaja utvrđeno je da je iščupan metalni stub kapije – kaže Ljerka Stanimirović, portparol CJB Doboj.

U derventskoj Župi svetog Juraja Mučenika vjeruju kako kapiju ruše raseljeni Srbi kojima je općina tu dodijelila placeve za izgradnju kuća i do kojih oni dolaze preko crkvene zemlje iako posjeduju drugi put. Ovom prilikom oštećena je i kapelica u Omeragićima.

– Ništa nije riješeno i dalje se ovdje prolazi. Po ovom putu možete vidjeti da je to ugaženo kao da je put ovdje postojao sto godina – ističe velečasni Filip Maršić, župnik Župe svetog Juraja Mučenika.

U Župi se, vele, neće umoriti i nastavit će raditi na zaštiti crkvene, ali i imovine svakog čovjeka u ovom gradu.

– Kažu, neće Hrvati da se vraćaju na svoje. Kako će se ljudi vratiti kada se nešto ovako događa Crkvi – zaključuje Maršić.

Malobrojni povratnici u Bosansku Posavinu posebno su ogorčeni činjenicom da je među problemima koji otežavaju njihov povratak jedan od najvećih još uvijek vezan uz sigurnost i jednakost pred zakonom.

Izvor: Dnevni Avaz

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here