Vijesti Društvo Trideset domaćinstava u Derventi i Brodu dobilo plastenike pod povlaštenim uslovima

Trideset domaćinstava u Derventi i Brodu dobilo plastenike pod povlaštenim uslovima

0

Za podršku u unapređenju povrtlarske proizvodnje na dobojskoj regiji, stigli su novi plastenici na području Dervente i Broda, piše Agro klub.

Zahvaljujući realizaciji projekta “Razvoj seoskog preduzetništva i poljoprivrede” (READP) podržanog od strane međunarodne organizacije IFAD, poljoprivrednim domaćinstvima omogućena je nabavka i montaža više od 30 plastenika sa sistemom za navodnjavanje.

Podsticanje domaće proizvodnje

Implementaciju IFAD projekta u Republici Srpskoj provodi Jedinica za koordinaciju projekta (APCU) Ministarstva poljoprivrede u saradnji sa organizacijama (firmama i zadrugama) i poljoprivrednim klasterima.

U sufinansiranju plastenika, ova jedinica učestvovala je sa 40 odsto, lokalne zajednice sa 10 odsto ili nešto više, a preostali dio sam korisnik.

Projektnim aktivnostima podstiče se zasnivanje domaće proizvodnje u zaštićenom prostoru, istakla je Slađana Berić-Tovirac, konsultant Klastera dobojske regije Poljoklast.

Pozitivni primjeri

Projekat se zasniva na izgradnji partnerstava između proizvođača, privatnog i javnog sektora po modelu izrade poslovnih planova u okviru klastera i podsektora u odabranim lancima vrijednosti.

Klimatske promjene su u značajnoj mjeri uslovile održivost proizvodnje povrća na otvorenom polju. Kulture koje će biti najzastupljenije u plastenicima su paradajz, paprika i krastavac, a mogu se ubirati do kasne jeseni. Imamo pozitivne primjere proizvođača, koji su putem projekta dobili prve plastenike, a kasnije nastavili širiti svoju proizvodnju, kazala je Berić-Tovirac.

Nosilac poslovnog plana je zadruga “Agroposavina farm” iz Dervente koja je koordinirala sa korisnicima i time je omogućeno dodatnih 2.300 kvm zaštićenog prostora. Ova poljoprivredna zadruga dugogodišnji je poslovni lider na dobojskoj regiji.

U saradnji sa klasterom Poljoklast, zadruga učestvuje i u edukaciji proizvođača, pružanjem savjetodavnih usluga, organizacijom studijskih putovanja, a poseban značaj se pridaje promociju domaće proizvodnje.

Agro klub

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here