Vijesti Društvo Trudnica porođena u derventskoj Hitnoj pomoći

Trudnica porođena u derventskoj Hitnoj pomoći

1

Zaposleni u derventskom Domu zdravlja strahuju da će sve češće biti prinuđeni da trudnice porađaju u svojim prostorijama ili vozilu hitne pomoći ukoliko uskoro ne bude dozvoljeno otvaranje porodilišta, piše Glas Srpske.

Oni su apelovali na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS da još jednom pokušaju naći zajednički jezik u vezi sa uslovima za rad porodilišta, kako životi porodilja i beba koje u ovoj zdravstvenoj ustanovi dođu na svijet ne bi bili ugroženi.

Da je porodilište koje ispunjava sve uslove prijeko potrebno ovoj lokalnoj zajednici pokazuje najnoviji slučaj kada se u prostorijama Hitne pomoći derventskog Doma zdravlja porodila jedna mještanka, jer nije bilo vremena da stigne do najbliže bolnice, koja je kilometrima daleko.

Kako “Glas Srpske” saznaje, beba je na svijet bezbjedno stigla zahvaljujući brzoj reakciji babice.

Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran kaže za “Glas Srpske” da će ovakvih situacija sigurno još biti.

Realno je očekivati da će biti još poroda u Hitnoj pomoći, na putu do Doma zdravlja, ali o tome neko drugi mora da razmišlja. I sam sam prisustvovao tom porodu, sve je išlo veoma brzo i nije se moglo stići do bolnice. Imali smo još jedan porod u vrijeme samog zatvaranja porodilišta, rekao je Šaran.

Naglasio je da je zbog činjenice da je porodilište zatvoreno skoro dva mjeseca povećan rizik za zdravlje i porodilja i beba.

Zimski su uslovi, ne može se brzo stići i u situacijama kada porod brzo nastupi moramo reagovati. Čekamo pojašnjenje iz resornog ministarstva u vezi sa uslovima koje treba da ispunimo za ponovno otvaranje porodilišta. Konkretno, nejasnoće se odnose na to da je pravilnikom predviđeno postojanje dvije operacione sale, transfuzije i čitavog tima zdravstvenih radnika, dodao je Šaran i podsjetio da se u derventskom porodilištu do sada u prosjeku godišnje obavljalo oko 160 poroda.

Sličnu sudbinu dijeli i Dom zdravlja u Prnjavoru, gdje svim silama nastoje da sačuvaju porodilište, koje, ističu, postoji još iz perioda Austrougarske.

Priča o zatvaranju ova dva vanbolnička porodilišta traje godinu, a rok koji su nadležni ostavili zdravstvenim ustanovama u Derventi i Prnjavoru da obezbijede operacione sale, anesteziologa i svu potrebnu opremu ističe za sedam dana.

Glas Srpske

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code