Vijesti Kultura i obrazovanje Turneja po Holandiji: “Bosiljkovići” predstavili narodne igre i pjesmu, tradicionalna jela… –...

Turneja po Holandiji: “Bosiljkovići” predstavili narodne igre i pjesmu, tradicionalna jela… – FOTO

0

14011953_10208821106359125_1967980229_n

Kulturno-umjetničko društvo mladih „Bosiljak“ iz Dervente predstavilo je Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu na 32. SIVO internacionalnom festivalu folklora, muzike i hrane u Odornu i Emenu u Holandiji. Derventski folkloraši boravili su na ovoj turneji od 31. jula do 10. avgusta.

Tokom 32 godine postojanja, po prvi put, jedno društvo sa prostora Bosne i Hercegovine učestvovalo je na ovom festivalu, koji se održava po pravilima i kriterijima dvije svjetske asocijacije za organizovanje festivala folklora i tradicionalne kulture IOV i CIOF.

SIVO festival najbolji je najveći i najorganizovaniji u Evropi, a jedan je od najvećih u svijetu. Na festivalu učestvuje 600 volontera, koji pomažu održavanje festivala.

Organizator festivala pozvao je ansambl iz Portugalije i KUDM „Bosiljak“ da dan ranije budu promoteri festivala u Emenu. Ova dva ansambla su tako, tokom jednog dana, imala po četiri nastupa u dužini od dvadeset pet minuta.

Na Festivalu su učestvovali ansambli iz Portugalije, Argentine, Kipra, Estonije, Ekvadora, Indonezije, Meksika, Srbije, Poljske, Bosne i Hercegovine i šest ansambala iz Holandije. Većina društava finansiraju države, pa je i po tim kriterijumima, „Bosiljak“ bio zanimljiv.

Dervenćani su za vrijeme boravka na festivalu imali ukupno petnaest nastupa u dužinama od petnaest i dvadeset pet minuta. Većina programa bio je iz Bosne i Hercegovine i jedan dio iz Makedonije i Srbije.

Takođe, jedan dan festivala posvećen je muzici i pjesmi, a nazivaju ga Veče svjetske muzike i pjesme. U svjetskom orkestru učestvovala su tri naša mizičara Dejan, Bojan i Milan, a posebnu čast na ovakvom koncertu imale su tri djevojke Milica, Nikolina S. i Nikolina K. iz Dervente da sa još dvije djevojke iz Poljske pjevaju svjetske hitove.

Još jedna interesantna karakteristika ovog festivala da se održava na jednom širem prostoru u parku ljepote, sa dvije otvorene, dvije zatvorene i jednom poluotvorenom scenom, a programi se odvijaju istovremeno na svim scenama. Ono što je još jedan kriterij organizatora je da su svi učesnici festivala, smješteni po porodicama i skoro svi imaju iste uslove, a cilj organizatora je interakcija između učesnika i domaćina kao i gledalaca, publike. A za sve dane festivala, sadržaje prati oko 30.000 posjetilaca. Već nakon dva dana u programu se izdvojio ansambl iz Argentine i “Bosiljak” iz Dervente, tako da su na završnom ceremonijalu podizanja zastava ova dva ansambla doživjela ovacije publike.

Bosiljkovići su oduševili publiku svojom ljepotom i uigranošću, iako su na festivalu bili najmlađa ekipa. Bilo je veoma impresivno i na prezentaciji igara koje je izvodio Bosiljak, gdje je mnogo Holanđana učestvovalo u igri svih zajedničkih kola.

“Bio je ovo i festival, gdje se imalo šta dobro vidjeti i nešto novo naučiti. Sama kultura života, ljepota prirode, ukrašeni parkovi, lijepo drveće, interesantne kuće, prelijepo cvijeće, karakteristike su Odorna i Emena. Ljudi koji žive u ova dva mjesta na dvadeset metara nadmorske visine, za sebe kažu da su Holanđani, a za one koji žive na nadmorskoj visini od 0 do minus 4 metra nadmorske visine, kažu da su oni Niderland”, kažu “Bosiljkovići”.

Holanđanima predstavili pasulj
Jako zapažen nastup imali su i  kuhari, Slaven, Miloš i Ratko, uz pomoć Stane i Adrijane, koji su imali obavezu da predstave i pripreme jedno nacionalno jelo iz svoje zemlje. Bio je to srpski pasulj sa suhim rebrima i slaninom. Naša ekipa uradila je to odlično, a trideset porcija pasulja, bilo je premalo da zadovolji sve Holanđane koji su željeli da probaju ovaj specijalitet.

Zahvale organizatora
Hert Nijhof– umjetnički direktor SIVO festivala u svom pismu zahvale za učešće na festivalu, za ,,Bosiljak” je napisao: ,, Zdravo dragi prijatelji! Veoma sam srećan informacijama o bezbjednom povratku u vaš grad. Lijepo je znati da ste svi osjetili boravak kod nas kao veoma poseban događaj i za mene je to veoma značajno. Nadam se da ćete nas se dugo sjećati i da naše prijateljstvo će ostati da živi. Moji komplimenti svim članovima grupe ,a moja briga zbog mladog ansambla nije se obistinila. Moji iskreni pozdravi i hvala svima za vaš izuzetno dobar program.”

Pored ovih komplimenata, ”Bosiljkovići” su od strane direktora festivala Renea Vigersa – pohvaljeni kao najodgovorniji, najorganizovaniji i najdisciplinovaniji ansambl, što je ,,Bosiljak” bio cijelo vrijeme festivala. Bio je ovo, za naš ansambl, festival gdje smo izuzetno dobro predstavili Derventu, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, gdje smo izuzetno dobro predstavili kulturu našeg naroda.

Posjetili Amsterdam i Bled
Završnica holandske ljepote je bila u Amsterdamu gdje su derventski Bosiljkovići boravili dva dana i posjetili sva važnija mjesta ovog drevnog istorijskog i kulturnog grada, koji je omeđen kanalima i morskom vodom. U povratku trideset petočlana ekipa derventskih folkloraša posjetila je Bled u Sloveniji i vidjela sve ljepote ovog turističkog grada.

Pripreme za “Bosiljkovanje”
“Sada je vrijeme i počinju pripreme za INTER FOLK FEST ,,Bosiljkovanje”. A ove godine je sigurno da će Dervenćani uživati jer ponovo dolazi Državni vojni ansambl pjesme i igre ,,VOLŠKI KOZACI” iz ruske Samare”, poručuju iz KUDM “Bosiljak”.

KUDM “Bosiljak”

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here