Vijesti Privreda U 2016. godini isplaćeno 360.000 maraka podsticaja poljoprivrednicima

U 2016. godini isplaćeno 360.000 maraka podsticaja poljoprivrednicima

0

poljoprivreda

Prema Izvještaju o realizaciji Programa podsticaja poljoprivredne proizvodnje u 2016. godini, koji će se pred odbornicima naći na 4. sjednici Skupštine opštine, za ovu namjenu, nakon relokacija, utrošeno je 361.606 maraka.

Sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje su bila usmjerena u pravcu razvoja stočarstva, pčelarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtlarstva, ljekovitog, aromatičnog i industrijskog bilja, organske proizvodnje, odnosno tržišno orjentisanoj proizvodnji privređivanja, kao i za modernizaciju postojećih i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, u svrhu prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i za formiranje mini farmi od pet muznih grla, stoji u izvještaju.

Maksimalan iznos sredstava koji je mogao dobiti poljoprivredno gazdinstvo u toku godine, na osnovu jednog ili više vidova proizvodnje, iznosi 3.000 maraka, osim gazdinstva sa 25 i više muznih grla, kod kojih je podsticaj po osnovu jednog ili više vidova proizvodnje iznosio do 5.000 maraka.

Komisija za podsticaj poljoprivredne proizvodnje zaprimila je 352 zahtjeva. Od toga 345 zahtjeva  ispunilo je kriterijume i pozitivno su riješeni, a 7 zahtjeva je odbijeno zbog ne ispunjavanja  kriterijuma koji su predviđeni programom.

Podsticaj u stočarstvu
Za realizaciju podsticajnih sredstava u stočarstvu isplaćeno je ukupno 266.190 maraka.

Za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodne stoke isplaćeno je 83.980 maraka (prikaz u tabeli 1), od čega 12.205 maraka za priplodne junice, 24.300 za rasplodne krmače i 47.475 maraka za prplodne ovce i koze.

tabela 1

Za proizvodnju i nabavku kvalitetno priplodnih steonih junica i nabavku muznih grla za formiranje mini farmi za proizvodnju mlijeka, predviđenih dokumentom Strategija razvoja opštine Derventa 2011.-2016. godine, ustanovljen je podsticaj od 700 marka po grlu, a realizovano je 10 zahtjeva, ukupne vrijednosti 7.000 maraka.

Tov stoke
Za realizaciju zahtjeva za tov stoke isplaćeno je  35.470 maraka i  to 13.400 maraka za tov junadi, 2.130 maraka za tov svinja i 19.940 maraka za tov pilića. Jedan od kriterijuma za ostvarivanje podsticaja za tov je da se, uz osnovnu dokumentaciju, dostavi i otkupni list, odnosno blok o prodaji grla registrovanoj klaonici.

tabela 2

Proizvodnja mlijeka
Za realizaciju zahtjeva za proizvodnju mlijeka izdvojeno je 139.740,00 KM podsticajnih sredstava. Podsticaj za proizvodnju mlijeka se odnose na rasna grla, odnosno muzna grla i proizvodnju mlijeka koja se plasira na tržište. Podneseno je 90 zahtjeva, od kojih su svi pozitivno rješeni,  za posjedovanje  1.075  muznih grla.

tabela 3

Podsticaj u pčelarstvu
Za proizvodnju i uzgoj pčela isplaćena su podsticajna sredstva u iznosu od 28.612 maraka. U odnosu na prethodne dvije godine došlo do povećanja broja zahtjeva za podsticajna sredstva za pčelarsku proizvodnju, ali i do povećanja broja pčelinjih društava.

tabela 4

Podsticaji za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju
Za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju ukupno je podneseno 6 zahtjeva, od kojih su 5 realizovana, za šta je isplaćeno 10.200 maraka podsticajnih sredstava i to 8-700 maraka za proizvodnju jabučastog i koštičavog voća (sve za lješnjake), te 1.500 maraka za proizvodnju malina.

Podsticaj za proizvodnju povrća i cvijeća u zaštićenim prostorima i na otvorenom
Za proizvodnju povrća i cvijeća u zaštićenim prostorima i na otvorenom podneseno je 23 zahtjeva i isplaćeno 33.066 maraka. Za pokretanje mikrobiznisa u poljoprivredi za početne aktivnosti i proširenje postojećih kapaciteta isplaćeno je 9.145, proizvodnju zasnovanu u postojećim plastenicima 13.341, a za proizvodnju povrtlarskih /cvjećarskih kultura na otvorenom 10.580 maraka.

Podsticaj za ljekovito,aromatično i industrijsko bilje i proizvodnju heljde
Za realizaciju zahtjeva za proizvodnju ljekovitog, aromatičnog i industrijskog bilja i proizvodnju heljde isplaćeno je 7.950,00 maraka podsticajnih sredstava, za ukupno zasijanu površinu od 15,9 ha.

Podsticaj za modernizaciju postojećih i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta
Podsticajna sredstva za ovu namjenu utvrđena su u visini od 40 % od visine investiranih sredstava, a maksimalan iznos koji je podnosilac zahtjeva mogao da dobije po ovom osnovu je 4.000 maraka.  Za ove namjene  podnesena su  3 zahtjeva i to za nabavku opreme za proizvodnju vina, za nabavku opreme za proizvodnju rakije i voćnih vina i za nabavku opreme za pčelarsku proizvodnju, a realizovana su u iznosu od 9.120 maraka.

Ispitivanje kvaliteta zemljišta
Za hemijsku analizu uzoraka poljoprivrednog zemljišta, opština je potpisala Ugovor  sa Poljoprivrednim Institutom iz Banja Luke za maksimalno 50 uzoraka zemljišta. Ukupno je izvršena analiza za 8 uzorka zemljišta i to 3 uzoraka za ratarsku proizvodnju i 5 uzoraka zemljišta za voćarsku proizvodnju, za šta je izdvojeno 468 maraka.

Za podršku edukaciji poljoprivrednih proizvođača, organizovanje izložbi, seminara, sajmova i troškova medija izdvojeno je 4.650 maraka, dok je za osposobljavanje degradiranih, neplodnih  poljoprivrednih zemljišta lošije kvaliteta isplaćeno 1.350 maraka. Nije bilo zahtjeva za podrticaje organskoj proizvodnji.

Derventa Cafe

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here