Vijesti Kultura i obrazovanje U Beogradu promovisane rukotvorine iz Dervente

U Beogradu promovisane rukotvorine iz Dervente

0

Proizvođači rukotvorina iz Dervente – Kata Stupar, Marinko Dumanić i Ratko Pećić zajedno sa predstavnicima Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ učestvovali su 23. februara 2017. godine na Sajmu turizma u Beogradu.

Derventskim proizvođačima suvenira ovo je prvo učešće na ovom sajmu, a predstavili su se na štandu Turističke organizacije Republike Srpske. Na sajmu su pokazali pletene, tkane, vezene i heklane predmete te ikone rađene pirografijom i tapiserije. Derventska „Turistička organizacija“ na sajmu je predstavila svoja turistička dobra kroz promotivni materijal i gastro ponudu – Kalenderovački sir i rakije derventskog kraja.

Kata Stupar godinama izrađuje razne odjevne i druge predmete koje je ove godine prvi put predstavila na sajmu u Beogradu.

– U Beogradu su, između ostalog, izložene i šarane derventske čarape, rađene po uzoru na jedne od rijetkih sačuvanih starih čarapa, a koje su prikazane i na međunarodnim sajmovima u Sankt Peterburgu u Rusiji i Tel Avivu u Izraelu. I u Beogradu, kao i na prethodnim sajmovima privukle su veliku pažnju posjetilaca, rekla je Stupareva.
Marinko Dumanić bavi se izradom suvenira u tehnici pirografija, a na sjamu je pokazao veći broj ikona.

– Sajam u Beogradu je impozantan, ima veliki broj posjetilaca, tako da je za mene ovo jedno veoma značajno iskustvo. Zahvaljujemo se predstavncima Opštine Derventa koji su materijalno pomogli naš odlazak u Beograd, te predstavnicima Turističke organizacije Republike Srpske iz Banja Luke koji su nam besplatno ustupili prostor na svom štandu.

Na 39. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, u periodu od 23-27. februara 2017. godine, bilo je prisutno 1.200 izlagača iz 56 zemalja. Sajam je posjetilo 75.000 ljudi, a ovo je najveći sajam turizma u ovom dijelu Evrope. U okviru sajma turizma organizuju se i Sajam hotelsko-ugostiteljske opreme, Sajam vina i Sajam suvenira. Sajam je otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, a iz Republike Srpske sajmu su prisustvovali prestavnici Vlade Republike Srpske – ministri Predrag Gluhaković, Petar Đokić i Milenko Savanović, te šef Predstavništva RS u Beogradu – Mlađen Cicović.

Turistička organizacija opštine Derventa

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here