Vijesti Kultura i obrazovanje U biblioteci OŠ „Todor Dokić“ krije se i jedna rijetka knjiga –...

U biblioteci OŠ „Todor Dokić“ krije se i jedna rijetka knjiga – FOTO

0

Sektor Zavičajne zbirke i zaštite kulturnih dobara Narodne biblioteke Doboj pokrenuo je inicijatuvu da se knjiga autora Rudolfa Nojegebauera i Julijusa Orendija (Rudolf Neugebauer/Julius Orendi) „Handbuch der Orientalischen Teppichkunde“, jedna iz fundusa školske biblioteke OŠ „Todor Dokić“. stavi pod status prethodne zaštite, kao djelo koje može steći status kulturnog dobra.

Tema knjige su orijentalni tepisi, a konkretni primjerak je štampan prije tačno 97 godina u Lajpcigu, iako postoje i starija izdanja ovog djela. Sastoji se od ukupno 246 stranica, od čega je 16 listova sa tablama u boji, 12 listova sa tablama i jedan presavijeni list.

Pomenutu knjigu u svojim fondovima nemaju ni Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Matice Srpske, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, ni Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske. Ovaj status duguje zapravo godini svog štampaja, jer se knjige štampane u periodu između dva svjetska rata (1919-1940) smatraju rijetkim knjigama, stoji u dopisu Narodne biblioteke Doboj.

Inače, „Handbuch der Orientalischen Teppichkunde“ pronašli su upravo službenici ove ustanove prilikom redovnog nadzora nad bibliotekom.

Drago mi je što naša biblioteka posjeduje ovu rijetku knjigu. Mi ćemo kontaktirati Narodnu biblioteku Doboj koja je obećala pružiti stručnu pomoć kako bi knjiga stekla svojstvo kulturnog dobra, kaže direktorica škole Maja Petrović.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here