Vijesti Kultura i obrazovanje U Brodu održano “Vihorovo stihovanje”

U Brodu održano “Vihorovo stihovanje”

0

U Brodu je održana manifestacija “Vihorovo stihovanje” na kojoj su učestvovali pjesnici iz Broda, Dervente, Doboja i Prnjavora.

Starješina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice Željko Teofilović izrazio je zadovoljstvo što je Crkvena opština Brod bila dio programa i organizacije ovog skupa u prostorijama Svetosavskog doma.

Ovo je vraćanje kulture u okvire crkve i manastira kako je to nekada i bilo, jer su to čuvari tradicije i pismenosti srpskog naroda. Još veće zadovoljstvo je što održavamo književno veče u Svetosavskom domu, koji je osveštan na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, kada je slava hrama, rekao je Teofilović.

Predsjednik Srpskog književnog kluba /SKK/ “Vihor” Derventa Nenad Simić istakao je da se manifestacija održava u godini kada Srpska pravoslavna crkva slavi jubilej 800 godina autokefalnosti.

Druženje je održano u predivnom objektu Svetosavskog doma koji treba da bude ponos ove lokalne zajednice i još mnogo šire. Šaljemo i poruku da je potrebno očuvati srpski jezik i pismo, rekao je Simić.

Pjesnik iz Dervente Milorad Đurđević podsjetio je da je prvo “Vihorovo stihovanje” održano prošle godine u Derventi.

Ovo je i jedan vid vraćanja gostoprimstva pjesnicima iz drugih sredina. U očuvanju srpskog identiteta, kulture i pjesništva Crkvena opština Brod širokogrudno nam je ponudila svoj prostor, s ciljem promovisanja nas kao srpskih stavaralaca i čuvara srpskog identiteta, rekao je Đurđević, koji je i predsjednik Upravnog odbora SKK “Vihor”.

U programu su učestvovali pjesnici Miroslav Živković i Jovo Dimić iz Broda.

Srpski književni klub „Vihor“ iz Dervente predstavljali su Savko Pećić, Nenad Simić, Slavko Pokrajac i Milorad Mišo Đurđević.

Književni klub „Jovan Dučić“ iz Doboja predstavljali su Željka Ignjatić, Gordana Ilić, Rada Janjušić i Biljana Dobrilović.

Imamo divnu saradnju sa Vihorom, godinama se posjećujemo, zaista su predivni domaćini i prvi put smo ovdje u Brodu. Oduševljena sam kako ovo sve izgleda, zaista srećna da se uz crkvu ovakvo nešto organizuje, kaže Janjušić.

Književni klub „Talasi“ iz Prnjavora predstavljali su Nedeljko Kovačević i Goran Vuković.

Mi iz Prnjavora smo prvi put na manifestaciji Vihorovo stihovanje, utisci su izvanredni, posebno kada su prilike za sastanak ovog tipa, gdje nas pod svoje okrilje i krov prima sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Nosimo najljepše utiske odavde i ako Bog da družićemo se još, rekao je Vuković.

Nastupio je i najmlađi sastav Kulturno-umjetničkog društva “Duško Trifunović” Broda.

Prije održavanja manifestacije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice služena je molitva kojoj su prisustvovali pjesnici. Organizatori manifestacije su Crkvena opština Brod i SKK “Vihor” iz Dervente.

Posavske novosti

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here